Františkovy Lázně: Trávu v parcích sekají robotické sekačky

Město pořídilo autonomní sekačky trávy. Minulý rok otestovalo jednu z ploch, která má zhruba 4000 m2. Při zkušebním provozu byla porovnávána plocha sekaná automatickou a druhá klasickou sekačkou. Následně bylo zjištěno, že ta robotická je kvalitnější a na takhle upravovaných trávnících zároveň docházelo například i k lepší zádrži dešťové vody i přirozenému hnojení.

dezinfekce

"Robotická sekačka se nám prostě osvědčila. Má mnoho výhod. Je ekologická, tichá a bezpečná. Jde tu totiž o tohle - chceme automatizovat část údržby města. Je to pak prostě bez práce. A kromě toho jako velkou výhodu vidím, že šetříme přírodu, protože tyhle mašinky jsou bezemisní. Také to znamená, že sem nezajíždí žádné sekačky na benzín, auta s kontejnery pro odvoz trávy apod. Co se mi také líbí je fakt, že jsou naprosto bezpečné. I kdyby byl v blízkosti sekačky nějaký pes, kočka, nebo nenechavé dítě a zkoušelo ji zvedat, tak se automaticky zastaví a nože zatáhne do speciálního pouzdra, takže nikoho neporaní. V neposlední řadě také oceňuji, že nebudou nikoho rušit. Jejich hlučnost se uvádí zhruba do výše lidského hlasu," vysvětluje na svých facebookových stránkách Jan Kuchař. 

"Úplně vás slyším, jak si teď říkáte – někdo to rozbije, nebo ukradne. No tak na to řeknu, že prostě NE. Ani vandalové nemají šanci. Automatické sekačky jsou zabezpečené proti jakékoliv nevyžádané manipulaci. Je v nich zabudovaný lokalizátor i alarm a mají unikátní přístup ke své dobíjecí stanici. Odnést jenom sekačku je tak naprosto zbytečné. Způsobí to pouze jediné, městská policie, která má sekačky na aplikaci si ji lokalizuje a prostě pro ni kdykoliv a kamkoliv zajede," dodává Jan Kuchař.

Dvě sekačky už teď můžete potkávat přímo v centru města, aktuálně pracují kolem Dvorany Glauberových pramenů a v blízké době se chystá nasadit i třetí samostatný pomocník, a to v okolí sochy Františka.

"A tak naše město Františkovy Lázně pokračuje v ekologizaci. Jen tak pro připomenutí, jsme jedni z prvních, kdo nasadili ekologický vůz městské policie, následně také i elektromobil pro vývoz odpadkových košů a teď nasazujeme jako první elektrické sekačky do volného prostoru, které jsou autonomní, samočinné. Dle našich informací nás v nejbližší době budou následovat v Poděbradech. Hledáme stále alternativy, jak tady ekologicky zacházet s životním prostředím a i automatizací, protože se ve městě staráme o velké plochy zeleně. A já z toho mám radost. Jako z každého kroku, který naše město posune o kousek dál," zakončuje starosta.


Zdroj: fb Jan Kuchař
           fb PRO Františkovy Lázně

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 09.06.2021 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy