Evropská komise jednala v ČR o strukturálně postižených regionech

Na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR se v uplynulém týdnu uskutečnilo jednání se zástupci Evropské komise ohledně dalšího naplňování programu RE:START. Prostřednictvím tohoto programu řeší vláda pomoc strukturálně postiženým regionům, tedy Karlovarskému, Ústeckému a Moravskoslezskému kraji.

dezinfekce

Tématem jednání, kterého se účastnila také hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a náměstek hejtmana Ústeckého kraje Stanislav Rybák, se stala energetika, revitalizace a resocializace území po těžbě uhlí a regenerace starých nevyužívaných areálů zejména ve městech a obcích. Představeny byly i příklady konkrétních projektů – například resocializace Jezera Milada, výzkum využití geotermální energie v Litoměřicích, Energetické centrum Moravskoslezského kraje.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová zdůraznila, že celý proces týkající se zlepšení situace ve strukturálně postižených krajích musí pokračovat ještě intenzivněji.

„Dochází totiž k útlumu těžby uhlí a přechodu na nízkouhlíkovou energetiku, je tedy potřeba dotčeným krajům pomoci, aby dokázaly reagovat na související ekonomické a sociální změny,“ řekla ministryně.

Evropská komise (EK), která před rokem založila Platformu pro uhelné regiony, vyslala k jednání do ČR zástupce deseti ředitelství EK. Česká republika se v rámci této platformy stala jednou z pilotních zemí. Právě český program RE:START označili evropští komisaři za vzor pro ostatní uhelné regiony v Evropě. Na program RE:START se počítá s celkovou částkou 62 miliard korun, jež by měla být vyčerpána postupně do roku 2030. Jednotlivá opatření jsou financovaná kombinací národních, evropských a soukromých zdrojů. Pro platformu se vyjednává fond ve výši 4,8 miliardy eur na sedm let, který je odsouhlasen v rozpočtu EU. Fond se bude soustředit na transformaci a modernizaci ekonomiky a na revitalizaci devastovaných posthornických měst.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 19.02.2019 18:00




0 +
 

Hlavní zprávy