Dvakrát vyšší návštěvnost hlásí krajská muzea a galerie

Nulové vstupné a trávení dovolené v Čechách se velmi pozitivně odráží v návštěvnosti krajských kulturních institucí. Zatímco v červenci roku 2019 zamířilo do krajských muzeí a galerií 17168 návštěvníků, v témže měsíci letošního roku jich kulturní stánky hlásí 37300. Vstupy zdarma kraj zavedl od 25. května 2020.

dezinfekce

Po odeznění jarní koronavirové krize se otevřely krajské kulturní instituce včetně dolu Jeroným v Čisté na Sokolovsku či Štoly č. 1 v Jáchymově.

„Rozhodli jsme se, že minimálně do konce října letošního roku zavedeme vstupy zdarma, abychom nalákali turisty, rodiny s dětmi a další návštěvníky do muzeí a galerií, které zavedly veškerá hygienická opatření chránící návštěvníky. Snažili jsme se obnovit běžný chod našich organizací a oživit cestovní ruch. Jsme raději, když si lidé na místě koupí upomínkový předmět či tematickou hračku pro děti, jež jim připomene, v kterém muzeu nebo galerii byli,“ vysvětlil náměstek hejtmana Martin Hurajčík. 

Podle hejtmana Petra Kubise dokonce někteří návštěvníci nabízejí symbolické vstupné.

„Z reakcí ředitelů našich muzeí a galerií víme, že jsou lidé většinou překvapeni možností vstupu zdarma a rozšiřuje se i okruh návštěvníků, například větších rodin, které by jinak zřejmě nepřišly. Těší nás to a věřím, že další turisté ještě možnosti volného vstupu využijí i během podzimních výletů,“ uvedl Petr Kubis. 

Zatím platí nulové vstupné do 31. října.

Bezplatné vstupy mají zavedeny tyto kulturní instituce zřizované Karlovarským krajem:
Muzeum Karlovy Vary, Královská mincovna v Jáchymově
Muzeum Sokolov, Hornické muzeum Krásno, Důl Jeroným, Štola č. 1 Jáchymov
Muzeum Cheb
Galerie umění Karlovy Vary, Letohrádek Ostrov, Interaktivní galerie Becherova vila
Galerie výtvarného umění v Chebu, Retromuseum
Galerie 4 – galerie fotografie


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy