Dopravní podnik Karlovy Vary získal prestižní ocenění v soutěži „Nej inovátor 5G“

Dopravní podnik Karlovy Vary zabodoval v soutěži „Nej inovátor 5G“, která byla zaměřená na podporu malých a středních inovativních podniků. Do klání pořádaného pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj se zapojilo 5 měst, která dříve uspěla v projektu „5G pro 5 měst“.

dezinfekce

Soutěž „Nej inovátor 5G“ hledala organizaci s nejlepším řízením inovací v oblasti smart technologií. Hodnocen byl tedy proces, jakým společnosti k inovacím přistupují. Nominované firmy měly možnost porovnat nejen své nápady v oblasti inovací, ale především to, jak s nimi umí pracovat, jak je dokáží převést do praxe a zpeněžit. Cílem nebylo najít firmu, která vytvořila nejlepší inovativní produkt nebo službu, ale najít organizaci s nejlepším řízením inovací.

Vítězem se stala plzeňská firma COMTES FHT a.s., na 2. místě skončil Dopravní podnik Karlovy Vary, a.s. (DPKV) a třetí ocenění obdržela XR Institute s.r.o. Vítězné organizace obdržely mezinárodní certifikát a skleněné ocenění GLOBE.

„Inovace jsou motorem růstu ekonomiky. Letošní ročník vynikal širokou škálou organizací, které prostřednictvím digitálních inovací řeší celospolečenská témata. Soutěžící firmy získaly certifikáty o absolvování inovačního auditu jako mezinárodní metody, která analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v podnicích,“ vysvětluje náměstek Ministra průmyslu a obchodu Petr Očko.

„Inovace jsou důležitou součástí rozvoje každé firmy, i díky nim neustále zkvalitňujeme služby poskytované našim zákazníkům. Inovace a smart řešení jsou součástí rozvoje naší společnosti již několik let a jsem velmi potěšený, že je nyní ocenilo i Ministerstvo průmyslu a obchodu“, sděluje svůj pohled Jiří Vaněček, předseda představenstva DPKV.

Karlovy Vary jsou jedním z pěti měst, kde je realizován pilotní projekt využívající technologie mobilních 5G sítí. Jedná se o přípravu takzvaného Smart Cities neboli chytrého města. Technologie využívající 5G sítě jsou určeny nejen pro státní správu a samosprávu, ale postupně se k nim připojují i firmy, vzdělávací instituce a obyvatelé.

Pro DPKV je ocenění motivací k další práci a dalšímu zlepšování a modernizaci nejen služeb, ale také chodu celé společnosti. „Každý úspěch nám dává novou sílu a přesvědčení, že modernizace a rozvoj má smysl. Karlovy Vary jsou světoznámé lázně a moderní věci by měly být součástí každodenního života nejen turistů, ale i obyvatel města,“ říká místopředseda představenstva pověřený řízením DPKV Lukáš Siřínek.

„V otázce 5G sítí v Karlových Varech počítáme například s tím, že vozy městské hromadné dopravy a také vozidla městské policie, složek IZS, magistrátu a dalších organizací budou vybavena takzvanými lokalizačními jednotkami, které budou odesílat data o jízdě, tedy pohybu nebo stání. Na základě takto pořízených dat bude možné vyhodnocovat dopravní tok ve městě,“ vysvětluje náměstek primátorky města Karlovy Vary Tomáš Trtek, který společně s Lukášem Siřínkem převzal ocenění za 2. místo při slavnostním vyhlášení vítězů soutěže „Nej inovátor 5G“ ve Skleněném sále Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Do soutěže se vedle Karlových Varů zapojila města Bílina, Jeseník, Plzeň a Ústí nad Labem, tedy města, která v roce 2019 uspěla v projektu Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj a vyhrála soutěž „5G pro 5 měst“. Za Karlovy Vary bylo nominováno 5 společností z nejrůznějších oblastí podnikání – AA Computer, Dopravní podnik Karlovy Vary, Gespol, Polypress a Realistic.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy