Dokumentární festival Jeden svět hledá, co nás spojuje

Kdo jsem a kam patřím? Odpovědi na tyto otázky jsou v době politických krizí, rozdělené společnosti a na prahu nevratné klimatické změny stále složitější. O to více potřebujeme najít vlastní identitu, která nám dává pocit jistoty a bezpečí.

dezinfekce

 Jak chápat sama sebe, odlišit se od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Po tom bude pátrat letošní 4. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se koná v Karlových Varech od 29. do 31. 3. 2019 v kině Drahomíra.

Motto Bezpečná blízkost odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokáží porozumět a naslouchat.

„Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje; najít to, co nás spojuje a skrze co si můžeme být bezpečně blízko,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

„Všichni víme, že jsme obyvateli stejného jednoho světa a přesto o odlišeném a jiném často pochybujeme a klademe si otázky. Možná vnitřně soupeříme s předsudky a strachem. Zapomínáme, kolik máme společného. Bezpečná blízkost bude prostupovat každý z promítaných dokumentů,” vysvětluje koordinátorka festivalu v K. Varech, Nikola Florianová.

Diváci budou mít možnost vidět filmy s ekologickými tématy, o Alzheimerově nemoci, o netradičním cestování, o zemích zasažených válkou, o slumech v Africe a dalších lidskoprávní témata.

“Letos jsme se zaměřili především na zahraniční tvorbu, protože tyto kvalitní snímky mají diváci možnost shlédnout pouze na našem festivalu. Nechat si tuto příležitost ujít, by nám přišlo škoda, “ vysvětluje Nikola Florianová. 

Po většině projekcí následuje debata k filmu a tématu. A letošní festivalové diskuze budou díky jedinečným hostům opravdu zajímavé.

Program karlovarského festivalu a aktuální informace naleznete nastránkách zde. Záštitu nad 4. ročníkem festivalu v Karlových Varech převzaly primátorka města Karlovy Vary, Ing. Andrea Pfeffer Ferklová a hejtmanka Karlovarského kraje, Mgr. Jana Mračková Vildumetzová.

"I letos bude Jeden svět opravdu pro všechny. Usilujeme o přístupnost našich projekcí a doprovodných akcí pro co nejširší spektrum diváků, včetně lidí s postižením. Letošní ročník uvede filmy s titulky pro neslyšící a nedoslýchavé, které barevně rozlišují mluvčí a signalizují relevantní zvuky. Festivalové kino i kavárna Drahomíra jsou bezbariérové. Program promítání festivalu Jeden svět v Karlových Varech bude zveřejněn do konce února. Ke každému filmu bude i stručná anotace," uvádí  Nikola Florianová.

"Kromě festivalových filmů jsme pro Vás připravili předprojekci z filmotéky Promítej i ty! v kině Drahomíra ve spolupráci s organizací SK Kontakt sdružující handicapované sportovce. Film „Stát se tím, kým jsem byl“ promítneme ve čtvrtek 14. 3. 2019 v 17:00 hodin a zváni jsou opravdu všichni! Dále jsme pro Vás připravili výstavu fotografií s příběhem „Poznej své boty," multikulturní festivalovou snídani, sobotní jedinečnou besedu „Migrace do Evropy“ s  projekcí fotografií novinářky a cestovatelky Markéty Kutilové, školní projekce pro základní i střední školy, večerní koncerty, dílnu na potisk vlastních triček a další," uvádí dále Nikola Florianová.

Speciální akcí je nezávodní festivalový BĚH PRO JEDEN SVĚT na 3 km.

"Přijďte se proběhnout všichni společně srdcem Karlových Varů v pátek 22. 3. v 17:00 hodin, zván je úplně každý! Jarní tréninkový rozběh pro sportovce, srandaběh pro rodiny s dětmi, svižná procházka pro seniory, kočárkový závod nebo akční jízda na invalidním vozíku či běh s průvodcem pro nevidomé.  Je jen na Vás, jak naplníte představu Jednoho světa pro všechny a okusíte „bezpečnou blízkost“ trochou pohybu! Jste srdečně zváni!" dodává.


Zdroj: Poznej Sokolovsko


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy