Dnes si připomínáme 31 let od nástupu demokracie

Je to už jednatřicet let od 17. listopadu 1989, kdy v naší zemi padl komunistický totalitní režim. Pro řadu lidí se to zdá být velmi dávno. Těm, kteří tenkrát byli aktivní účastníci následujících bouřlivých změn, to zase občas připadá, jako by to bylo před pár dny. Předtím lidé zažívali bezpočetné zákazy, mnozí museli čelit perzekucím. Nesměli jsme to, ono, tamto a mnoho dalšího. To vše je už naštěstí pryč. Ale je dobré na některé věci nikdy nezapomenout.

dezinfekce

Tak, jako si dodnes připomínáme druhou světovou válku nebo únorový komunistický puč a řadu dalších osudových okamžiků v dějinách, tak bychom si měli připomínat události ze 17. listopadu 1989 a zejména vývoj následující po tomto datu.

Je potřeba si stále připomínat, že demokracie není samozřejmostí, že je nutné o ni neustále bojovat a že je možné o ni relativně snadno přijít. Nikdo ještě nic lepšího, než je demokracie, byť k ní můžeme mít řadu výhrad, nevymyslel. A také bychom si měli uvědomit, že s demokracií máme mnohem více zodpovědnosti a povinnost se o svůj život postarat sami.

Prověrkou našich charakterů i toho, jak dokážeme demokracii vnímat, je i letošní přetěžký rok poznamenaný koronavirem. I kvůli němu se tentokrát musíme vzdát masovějších připomínek událostí před jednatřiceti lety. Úplně ale postačí, když si 17. listopad 1989 připomene každý z nás ve své mysli a pokusí se dostát jeho odkazu se ctí.


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy