Dnes je Evropský den proti vloupání

Evropský den proti vloupání připadá v letošním roce na středu 17. června 2020. Vzhledem k blížícímu se létu, času dovolených a prázdnin policisté upozorňují, abyste nezapomněli před odchodem či odjezdem ze svých domovů na jejich zabezpečení.

dezinfekce

Z tohoto důvodu odstartuje v tento den v celé České republice kampaň Evropské sítě prevence kriminality. V Karlovarském kraji můžete policejní preventisty s osvětou této kampaně potkat 25. června 2020 v obchodním centru Globus v Karlových Varech anebo dne 29. června 2020 v hypermarketu Albert v Chebu. Preventivní akci vhodně doplňuje koncept celorepublikového preventivního projektu „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům,“ přičemž smyslem tohoto projektu je předávání informací o aktuálních trendech v oblasti vloupání do objektů, jenž jsou doplněné o typy na efektivní obranu proti pachatelům krádeží. V Karlovarském kraji policejní preventisté již představili obdobný projekt pod názvem „Chráním si svůj majetek“ financovaný díky podpoře Ministerstva vnitra. V různých obchodních centrech seznámili návštěvníky s několika vzory mechanických zábranných prostředků včetně zabezpečovacích prvků. Zajímavostí je i mobilní aplikace „Zabezpečte se,“ kde můžete najít návody nebo také kontakty na dodavatele různých typů kvalitního zabezpečení majetku. Tato aplikace se v letošním roce rozšíří o informace k elektronickému zabezpečení majetku.

Statistické údaje dokládají, že v prvních pěti měsících roku 2020 došlo celkem ke 298 případům krádeží vloupáním, což je o 24 případů více než ve stejném období roku 2019. Krádeže vloupáním do bytů, chat či rodinných domů v tomto roce oproti loňsku poklesli, avšak stoupl počet krádeží vloupáním do ostatních objektů.

Vlivem koronavirových omezení zřejmě nebudete během léta své domovy opouštět tak často, jako v předešlých letech, ale i přesto byste neměli zabezpečení svých nemovitostí podceňovat. Zloději jsou totiž vynalézaví a dokáží využít každé příležitosti. Na svou přítomnost proto zbytečně neupozorňujte, a pokud odjíždíte na delší dobu, řekněte o tom jen svým nejbližším s žádostí o průběžnou kontrolu  Vašeho majetku. O svém odjezdu nepište na sociální sítě a fotografie z Vašich dovolených raději vložte až po návratu zpět domů. V jiném případě můžete nahrát do karet zlodějům. Při odjezdu či odchodu ze svého bydliště vždy řádně zkontrolujte uzavření a uzamčení všech oken i dveří. Vhodné zabezpečení domovů či rekreačních objektů se tedy rozhodně vyplatí.

Mnoho cenných rad proto stále nabízí policie nejen ve zmiňované mobilní aplikaci, ale také na webových stránkách www.stopvloupani.cz.

por. Bc. Zuzana Týřová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy