Den architektury bude letos ve znamení konstrukcí; láká na program i v Karlovarském kraji

Konec září a začátek října bude opět patřit architektuře. Největší architektonický festival u nás Den architektury nabídne mezi 29. zářím až 5. říjnem na více jak 400 zdarma přístupných akcí po celé České republice i na Slovensku.

dezinfekce

Pestrý festivalový program se uskuteční i v Karlovarském kraji a pozve opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem a řadu dalších akcí. Festival se letos zaměří na výjimečná konstrukční řešení, a to jak v historické architektuře, industriální architektuře, tak u staveb 20.–21. století. „Na nejrůznějších místech republiky připomeneme také dílo výjimečného představitele barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož úmrtí uplyne letos 300 let, a vydáme se také po stavbách jednoho z nejvýraznějších představitelů poválečné architektury u nás – Karla Pragera, který se narodil před 100 lety,“ dodává zakladatelka a ředitelka Dne architektury Marcela Steinbachová. Program Dne architektury vzniká ve spolupráci s místními spolky, iniciativami či architekty.  

Vstup na akce je zdarma, v některých případech je potřeba s ohledem na kapacity rezervace předem. Podrobný program bude do konce srpna zveřejněn na www.denarchitektury.cz.

13. ročník festival Den architektury nabízí bohatý program i Karlovarském kraji. V Karlových Varech pozve do nově rekonstruované budovy Císařských lázní se současnou vestavbou sálu architekta Petra Hájka. Lázeňská budova v neorenesančním slohu byla vystavěna v letech 1893–1895 a bývala reprezentativním lázeňským zařízením s nejmodernějším provozem v tehdejší rakousko-uherské monarchii. Prohlídku zpestří vystoupení hudebníků z Karlovarského symfonického orchestru. Další z akcí přímo v krajském nechá nahlédnout do monumentálního a nadčasového hotelu Thermal architektů Machoninových, který kombinuje prvky nového brutalismu a mezinárodního stylu. V rámci prohlídky zájemci navštíví místa známá díky Mezinárodnímu filmovému festivalu Karlovy Vary, ale také ta, do kterých se běžně nedostanou. 

V Mariánských lázních bude program věnován promenádě před Křížovým pramenem. Na komentované prohlídce s architektkou Lídou Míkovou budou představeny vývojové etapy hlavního kolonádního prostoru a výstavba stávající ocelo-litinové kolonády. Vývoji a typologii lázeňských staveb se bude věnovat diskuse v Pavilonu Lesního pramene a procházka s architektkou a site managerkou pro UNESCO Zuzanou Stejskalovou. Na konstrukce vesnických domů se zaměří procházka s architektkou Dominikou Výškovou v Bublavě, která je příkladem horské vesnice s velkou škálou dochovaných vesnických staveb, ať jde již o hrázděné domy či zděné režné stavby s dekorem vyskládaným ze žlutých cihel.

Paralelně s festivalem Den architektury probíhá také mezinárodní filmový festival Film a architektura. Jeho 12. ročník zamíří v termínu 29. 9. – 4. 10. 2023 do 26 měst po celé republice, na Slovensku i do Berlína. Letos představí 38 krátkých a celovečerních snímků zaměřených na architekturu, tvorbu měst a design v celkem čtyřech festivalových sekcích – Konstrukce, Limity originality, Persony a Inspirace Adama Štěcha. Nebudou chybět ani diskuze s tvůrci, přednášky a další speciální akce. Více informací naleznete na webu www.filmarchitektura.cz.

Za oběma festivaly stojí spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. V průběhu 13 let existence festivalu se zapojilo na 240 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

Místa konání v České republice a na Slovensku:

Adolfov-Větrov, Banská Bystrica, Bardejov, Bílovec, Boskovice, Bratislava, Brno, Brumov-Bylnice, Březnice, Bublava, Bylany u Kutné Hory, Čáslav, Čelákovice, České Budějovice, Český Krumlov, Chlumec nad Cidlinou, Chotouň, Dobříš, Dolní Maxov, Galanta, Gelnica, Hradec Králové, Hodonín, Hodslavice, Humpolec, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Jičín, Jihlava, Jindřichův Hradec, Kamenický Šenov, Karlovy Vary, Kladno, Kladruby, Klatovy, Kolín, Kopřivnice, Košice, Kralovice, Krásná pod Lysou horou, Kroměříž, Kutná Hora, Kyjov u Krásné Lípy, Kremnica, Krupina, Lanškroun, Lázně Bělohrad, Liberec, Lidice, Lipnice nad Sázavou, Litoměřice, Litomyšl, Litovel, Lomnice nad Popelkou, Mariánské Lázně, Markvartice u Soboty, Martin, Mělník, Mikulov, Mnichovo Hradiště, Mníšek pod Brdy, Moravská Třebová, Most, Náchod, Náměšť nad Oslavou, Nesvačilka, Nitra, Nový Bor, Nymburk, Olomouc, Ondřejovice v Jeseníkách, Opava, Opočno, Ostopovice, Ostrava, Otrokovice, Pardubice, Partizánske, Pavlov, Piešťany, Písek, Plzeň, Plavecký Štvrtok, Poděbrady, Poprad, Praha, Prostějov, Příbram, Rajecké Teplice, Roudnice nad Labem, Rožnov pod Radhoštěm, Ružomberok, Řevnice, Sázava, Semily, Skalička, Slaný, Slavonice, Stoječín, Strakonice, Šediviny, Šaľa, Štiavnica, Šumperk, Tábor, Teplice, Terezín, Topoľčany, Trenčín, Třebíč, Turnov, Týn nad Bečvou, Týn nad Vltavou, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí, Valašské Meziříčí, Varnsdorf, Velké Losiny, Veselí nad Lužnicí, Vimperk, Volyně, Vratislavice nad Nisou, Vranov nad Dyjí, Vrané nad Vltavou, Vysoké Mýto, Vysoké Tatry, Zlín, Žamberk, Žebrák, Želiv, Zvolen, Žďár nad Sázavou, Žihle, Žilina


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy