Daruj krev, zachraň život

Krve je nedostatek - potřeba jsou všechny krevní skupiny. Kampaň Daruj krev, zachraň život, která má motivovat mladé lidi k dárcovství krve se sice kvůli pandemii koronaviru zastavila, ti, kteří chtějí pomoci, ale stopku nemají. Naopak.

dezinfekce

Mezi veřejností totiž panuje mylný názor, že v současné době není krev tolik potřeba a tak se dárci na transfúzní oddělení příliš nehrnou. V současné době ale nemocnice trápí akutní nedostatek krve a každý z dárců je vítán s otevřenou náručí. Jeden z organizátorů kampaně a předsedou Komunitního centra Chebsko Jan Hamar se proto vydal na chebskou transfúzní stanici, aby daroval krev. U vchodu ho vítá sestra s teploměrem. Ve chvíli, kdy zjistí, že horečku nemá, může dál, kde už sedí další dárci. Krev šel Jan Hamar darovat podruhé. Po své premiéře v jeho hlavě uzrál plán spustit kampaň Daruj krev, zachraň život. Vše bylo dokonale připravené. Organizátoři obvolali školy, naplánovali promo dny, oslovili partnery.

„Bohužel pandemie nám nedovolila uspořádat přednášky na školách,“ řekl Jan Hamar.

„Promo dny pro veřejnost, které měly být v Mariánských Lázních, Chebu, Sokolově a Karlových Varech se uskuteční. Museli jsme je ale odložit. Kdy je uspořádáme, zatím netušíme,“ dodává.

Jan Hamar poté absolvoval prohlídku u lékaře a následně pak samotný odběr, který netrvá více jak pár minut.

„Darovat krev nebolí, ač se toho někteří bojí. Navíc odcházíte s absolutně úžasným pocitem,“ říká dále.

Kampaň se sice zastavila, krev je ale stále zapotřebí. A nejde jen o jednu skupinu, které je nedostatek.

„V současné době potřebujeme každou krevní skupinu,“ uvedla vrchní sestra chebského transfúzního oddělení Libuše Schützová.

Podle jejích slov je sice více ´nedostatkový´ rh faktor negativní, ale ani s pozitivním rh faktorem z transfúzní stanice dárce nikdo nevyžene. 

Zapojit se do kampaně mohou dárci i nyní, v této složité době.

„Stačí, když se nechají při darování vyfotografovat a snímek pošlou na naše stránky,“ dodal Jan Hamar.


Zdroj: Jan Hamar


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 06.05.2020 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy