Čtenář roku je z Chebu!

JUDr. Böhm, čtenář chebské knihovny, porazil nejpilnější čtenáře z celé ČR. Gratulujeme!

dezinfekce

Celostátním Mistrem četby byl vyhlášen čtenář Městské knihovny v Chebu, pětašedesátiletý někdejší státní zástupce Viktor Böhm. Zaslouženě. Podle statistik měl totiž na svém kontě neuvěřitelných 897 výpůjček, které stihl v průběhu 52 návštěv knihovny. Narodil se v Klatovech, po studiích na Právnické fakultě Univerzity Karlovy pracoval sedm let na Okresní prokuratuře Tachov. Poté odešel do Chebu. Tady nastoupil opět na prokuraturu, která se v roce 1993 přeměnila na státní zastupitelství. Od loňského roku je v důchodu a má více času na čtení.

Často navštěvuje chebskou knihovnu a také se těší na její plánovanou moderní přístavbu. Má své oblíbené autory knih a pravidelně navštěvuje studovnu chebské knihovny, kde si čte Respekt, Reflex a MF Dnes. Tipy na knihy dostává od známých a také přímo od knihovnic. Mezi jeho oblíbené autory patří Miloš Urban a Jiří Kratochvíl a oblíbeným žánrem jsou historické knihy a životopisy. Naposledy jej zaujala kniha Gustáv Husák od Michala Macháčka, Jiří Křesťan vydal biografii Zdeňka Nejedlého, zajímavý byl i životopis básníka Ivana Blatného. Takové knihy má rád i proto, že to není jen o těch osobnostech, ale i o době, ve které žily. Rád čte i vzpomínky obyčejných lidí a kvalitní beletrii samozřejmě.

"Na pana Böhma jsme moc pyšní, ocenění si určitě zaslouží. V neděli 7. dubna večer, v rámci udílení výročních knižních cen Magnesia Litera 2019, se mu dostalo ovací z plně obsazeného hlediště Nové scény Národního divadla v Praze, odkud také televize celou slavnost živě přenášela. Výsledek celostátní soutěže k ocenění nejpilnějších čtenářů knihoven tu vyhlásil náš SKIP, vyhrál náš čtenář, tedy dme se skromně i naše knihovna," uvedla PhDr. Martina Kuželová, ředitelka Městské knihovny v Chebu.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy