Člověk v tísni varuje před neoprávněnými změnami zdravotních pojišťoven

Na nový způsob podomního prodeje založeného na změně dodavatele narazili terénní pracovníci organizace Člověk v tísni. Jedná se o neoprávněné přestupy klientů od jedné zdravotní pojišťovny k jiné, konkrétně do zdravotních pojišťoven OZP (207) a RBP (213). Za úplatu dvě stě korun za osobu včetně dětí.

dezinfekce

„K tomuto způsobu zneužívání nedostatečné finanční gramotnosti a tíživé sociální situace u jednotlivců a rodin dochází ve vyloučených lokalitách a v lokalitách se sociálně slabšími. Hlavním impulsem pro jakoukoliv změnu je u těchto lidí motivace penězi," říká terénní pracovnice Člověka v tísni Jarmila Fialová.

Zatím bylo zaznamenáno kolem stovky případů především na Sokolovsku a Kraslicku.

Právo změnit zdravotní pojišťovnu má každý pojištěnec, může přestoupit jednou za rok. Pokud ale pojištěnec nedodrží všechna pravidla takového přestupu, začnou mu u původní nebo u nově zvolené pojišťovny vznikat dluhy. V případě zdravotních pojišťoven tímto způsobem vznikají dluhy od patnácti let věku i u dětí.

Pracovníci Člověka v tísni nyní při návštěvách klientů zjišťují nově, jestli podobnou změnu zdravotní pojišťovny nepodepsali.


Zdroj: Lev Havlíček, Člověk v tísni - pobočka Karlovy Vary 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy