Citice: Na pohádkovou cestu se vydalo přes 200 dětí (TV Západ)

Dobrovolnická akce s notnou dávkou nadšení zúčastněných a velkých příprav – to je každoroční citická Procházka pohádkovou říší. Letos se na zhruba tříkilometrovou trasu vydaly děti spolu s rodiči a kamarády již podvanácté. Akci pořádá zájmový spolek Kolibřík.

dezinfekce

„Stanovišť bylo letos 19, protože není moc jednoduché najít ochotné lidi do kostýmu na řádění s vlastně s cizími dětmi. Takže stanovišť 19. Letos jsme žádné úplně nové stanoviště neměli, ale děti potkaly loupežníky, Rumcajse, Manku, čarodějnice a vodníky. Úkoly jsou různé, buď děti pomáhaly s něčím anebo něco musely splnit. Např. u vodníků byly pasováni na pulečky. To byla veliká legrace pro všechny i pro dospělé. U neandrtálců hází oštěpem na nádherného mamuta. Čerti letos byli úplně úžasní. Tam bylo několik úkolů. Mach a Šebestová – tam děti pomáhaly zabíjet bacily (smích), jak to známe z pohádky. Dále děti potkaly princezny, Karkulku s babičkou a s vlkem, Křemílka a Vochomůrku a spoustu prostě stanovišť,“ přiblížila za spolek Kolibřík Karla Kohoutová.

I letos organizátoři připravili objednávkový systém, aby se netvořily fronty a děti v horku zbytečně nečekaly. 

„Máme omezenu kapacitu, protože máme málo peněz – co prostě seženeme, a časově jsme limitovaní, aby  postavičky nebyly celý den v kostýmech na tom parném sluníčku. Takže jsme si dali limit letos 222 dětí. Nakonec jsme nezvládli (to odmítání dětí), takže nám šlo 235 dětí. Vesměs je to tady pro naše okolí. Už jsme ale docela zavedení, takže k nám jezdí speciálně i z Prahy s tím, že si udělají výlet na víkend k příbuzným. Františkovy Lázně k nám jezdí a pak z okolních vesnic. Hodně Sokolováci k nám jezdí. Letos jich bylo 92. Citičáků, což je v Citicích ta akce – 35. A pak k nám jezdí okolí – Kynšperk, Habartov, Bukovany, Šabina či Černý mlýn,“ vzpomněla Kohoutová.

Děti si na konci trasy mohly vyzkoušet i štěstí v tombole. Výtěžek pak je použitý na nákup materiálu pro kostýmy. 

„Kdysivá dávno jsem je vytvářela osobně. Teď se do toho zapojila moje švagrová – Jitka Kohoutová. Ta to má pevně pod palcem a prostě ty kostýmy vznikají a jsou úžasné. Takže máme tzv. šicí odpoledne, kdy zasedneme ke strojům a prostě šijeme, stříháme a děláme kostýmy. Kostýmy nám ještě půjčuje Západočeské divadlo v Chebu, úplně zdarma, za což jim strašně moc děkujeme. My se snažíme být víc a víc samostatní, abychom je nemuseli v uvozovkách otravovat. Takže našíváme, co můžeme,“ uvedla Kohoutová.

Organizátoři děkují všem, kteří pomohli, ale také se zamýšlejí, co bude dál. 

„Nad tím pokračováním jsme právě přemýšleli. Protože my jsme to vlastně začali dělat pro naše děti. A ty už jsou veliké. Takže teď probíhá veliká diskuse, jestli nám to víc dává a nebo víc bere. Protože stojí to strašně času,“ dodala Kohoutová.

Osud vyhlášené akce je tak otevřený, ale rodiče z Citic a okolí teď mají možnost dát organizátorům vědět, zda pokračovat.


Komentáře

  • Před 7 roky

    Akce je naprosto úžasná!!! Jezdím s dcerkou na mnoho různých akcí pro děti, ale Vy jste nejlepší???. Byla by velká škoda to skončit.Snažili jsme se letos alespoň něco přispět do kasičky. Příští rok bychom rádi i nějak přidali ruce k dílu. Moc děkujeme!!!

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy