Chodov: Zvon sv. Barbora zatím čeká ve skladu

Tři zvony v chodovském kostele svatého Vavřince doplní v letošním roce čtvrtý zvon. Vyrobit ho nechal hornický spolek Solles a nese jméno patronky horníků - svatá Barbora.

dezinfekce

Laděný je do tónu Gis 2 a podle původního plánu měl být ve zvonici slavnostně zavěšen už v loňském roce. Záměr však zhatila koronavirová pandemie. Zvon je nyní uschován ve skladu a na vysvěcení a instalaci zatím čeká.

„S vedením Chodova nyní hledáme vhodný termín, vše se bude odvíjet od epidemiologické situace,“ uvedl předseda hornického spolku Solles Karel Veselý.

Na zvon o váze více než 70 kilogramů, který loni odlila Zvonařská dílna Tomášková – Dytrychová v Brodku u Přerova, se složili členové spolku a sponzoři.

„Město zajistí odbornou montáž a zavěšení,“ poznamenal starosta Chodova Patrik Pizinger s tím, že nový zvon může být jakýmsi symbolem posledních let, která jsou ve znamení odklonu od těžby a dobývání uhlí v regionu.

Na hornictví odkazuje i nápis na zvonu: Věnováno horníkům a ve věčnou vzpomínku na hornictví v Chodově a blízkém okolí. Hornický spolek Solles. Zdař Bůh! L.P. 2001

V kostele sv. Vavřince v současné době zvoní Jan Vilém (historický zvon z roku 1658), svatý Florián (zvon věnovaný k poctě chodovských hasičů) a městský zvon svatý Vavřinec.


Zdroj: město Chodov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy