Chodov: Zmřel plk. v.v. Josef Morávek, stál u zrodu městské policie

V úterý 12. března 2024 zemřel ve věku 85 let plk. v.v. Josef Morávek. Muž, který většinu života strávil v Chodově, do jehož historie se nesmazatelně zapsal.

dezinfekce

Josef Morávek se narodil v obci Sudkov v okrese Šumperk v Olomouckém kraji 16. ledna 1939. Do Chodova ho osud zavál v roce 1969, kdy byl po návratu z emigrace propuštěn z armády a v našem městě v Husově ulici získal družstevní byt. Tehdy už pracoval jako řidič důlní lokomotivy na dole Družba.

V září 1973 byl zatčen a odsouzen ke 12 letům za údajné vyzvědačství, z vězení byl propuštěn v březnu 1984. Poté opět nastoupil na důl Družba v Novém Sedle.

Po revoluci v roce 1989 byl rehabilitován a v roce1995 odešel do penze. V této době také nastoupil k městské policii v Chodově, u jejíhož zrodu stál a kde působil až do roku 2003. Později pak pracoval pro město Chodov jako dozor při obecně prospěšných pracích.

Patrně největší chodovskou stopu zanechal právě u městských strážníků, kde ho kolegové familiárně oslovovali Pepíčku. Jeho bohaté a několikaleté zkušenosti z armádního prostředí vydatně pomohly při rozjezdu tehdy začínající městské policie, aktivně se zapojil do jejího chodu a hrdě oblékal i uniformu strážníka.

Na služebnu a do kolektivu svých kolegů a přátel se rád vracel i po odchodu do penze. Chtěl  vidět, kam se nelehká služba strážníků posouvala v rámci běhu let.

Chodov ocenil práci Josefa Morávka v roce 2009 udělením Listiny města.

Zdroj: Město Chodov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy