Chodov: Ve městě jsou další kameny zmizelých

V Chodově u služebny Policie ČR jsou další tři Stolpersteiny – Kameny zmizelých. Připomínají tam památku Františky, Alice a Věry Bergmannových.

dezinfekce

„Patřily k rodině Eduarda Kronbergera, šlo o jeho dceru a vnučky, a byly pro svůj původ potrestány hned dvakrát. Během druhé světové války byly postupně vězněny v několika koncentračních a pracovních táborech, ale s velkým štěstím se jim podařilo hrůzy holocaustu přežít a konce války se dočkaly v terezínském ghettu. Po druhé světové válce však byly vzhledem k své německé národnosti zařazeny do odsunu a v roce 1946 byl rodina Bergmannova nuceně vysídlena do Německa,“ popsal osud rodiny městský historik Miloš Bělohlávek.

Pietního aktu při pokládání kamenů, které se konalo v neděli 17. září 2017, se zúčastnily i paní Kitty Weiss a Beate Friedrich, dcery Alice Bergmannové. Další členové rodiny Kronberger-Bergmann žijí ve Spojených státech a v Izraeli, kde dodnes žijí také dvě chodovské Wintonovy děti, vnoučata Eduarda Kronbergera.

Chodov se stal v roce 2015 prvním městem v Karlovarském kraji, kde se tyto kameny objevily a v loňském a letošním roce se k tomuto projektu připojily i Karlovy Vary. Kameny zmizelých připomínají po celé Evropě oběti holocaustu a do dnešního dne jich bylo položeno bezmála sedmdesát tisíc.

Skrze tyto jednoduché kostky se základními životopisnými údaji se symbolicky oběti druhé světové války vrací k domům, ve kterých žily. Všechny kostky osobně pokládá německý sochař Gunter Demnig, který projekt počátkem 90. let vymyslel.

„V Chodově jsou od roku 2016 tři kameny položeny před budovou obřadní síně městského úřadu, kde připomínají rodinu chodovského lékaře Bedřicha Kettnera a celkem devět kamenů je položeno před služebnou Policie ČR na Staroměstské ulici. Tyto kameny připomínají velkou rodinu židovského obchodníka Eduarda Kronbergera, který zahynul během druhé světové válka společně s většinou své rodiny,“ doplnil historik.

Chodovská židovská komunita čítala před rokem 1938 několik desítek osob a ke společným modlitbám se scházela v dnes již neexistujícím hotelu Chebský dvůr v dnešní ulici Dukelských hrdinů.

Vedení města by rádo v pokládání Stolpersteinů za „zmizelé“ židovské občany Chodova pokračovalo i nadále.


Zdroj: město Chodov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy