Chodov: Nevyužitá křížová cesta se stěhuje do Bochova

Chodov věnuje nedalekému Bochovu na Karlovarsku nevyužité obrazy s motivy křížové cesty. Plátna budou časem zdobit kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kozlově.

dezinfekce

„V Chodově pro ně nemáme vhodné místo a nechceme, aby skončily na skládce. Obrazy mohou ještě posloužit při obnově historické památky, rádi tímto způsobem podpoříme nadšence při záchraně kostela a darujeme je Bochovu,“ řekl starosta Chodova Patrik Pizinger.

Soubor čtrnácti obrazů křížové cesty vznikl pravděpodobně na počátku 20. století a jako celek nevykazuje ani památkové, ani historické, ani umělecké hodnoty.

„Nejde o olejomalby, ale o tisky na plátně, které malbu pouze imitují. Všechna zastavení jsou ztvárněna zcela konvenčně, dle dobové ikonografie a podle ustálených motivů,“ popsal dílo městský historik Miloš Bělohlávek.

„V chodovském kostele byla tato křížová cesta zavěšena nejpozději v 80. letech 20. století a tehdejší administrátor P. Ladislav Škrňa ji pravděpodobně získal z některého zrušeného kostela v regionu. V úvahu připadá například kostel v Lipnici, který pocházel z počátku 20. století,“ doplnil historik.

Práce na obnově kostela v Kozlově, jenž byl po druhé světové válce citelně poničen, pokračují postupně už osm let.

„Po jejich dokončení křížovou cestu v interiéru umístíme, zatím tam jsou nevhodné podmínky a tak ji uschováme někde v depozitu. Za tento dar jsme samozřejmě rádi,“ uvedl bochovský starosta Miroslav Egert.

Podle spolku Kostel Kozlov je kostel Nanebevzetí Pany Marie nejstarší dosud zachovanou nemovitou památkou v celém Bochovském regionu.

Svou křížovou cestu má i Chodov. Po náročné restauraci ji před časem nechal nainstalovat do kostela svatého Vavřince, kde je v době otevření kostela přístupná veřejnosti.

Podle Miloše Bělohlávka je toto dílo jako celek velmi cenným souborem a unikátním příkladem práce regionálních malířů 18. a 19. století.

„Je mimo jiné vzácná svými rozměry a svým stářím, jedná se o jednu z nejstarších křížových cest v našem regionu,“ poznamenal historik.


Zdroj: město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy