Chodov: Město převezme evangelický kostel

Chodov do svého majetku nově zařadí evangelický kostel. Po kostelu svatého Vavřince je to už druhý svatostánek, o nějž bude město ve své režii pečovat.

dezinfekce

„Údržba a provoz kostela začíná být pro stále starší farníky nad jejich síly. Kostel je nedílnou součástí města, chceme pomoci jej zachovat pro další generace a aktivně o tuto kulturní památku pečovat,“ vysvětlil starosta Chodova Patrik Pizinger, proč se město rozhodlo pro bezúplatné převzetí budovy.

„Zaměříme se na opravy fasády, střechy a v budoucnu i varhan,“ doplnil starosta. „Máme větší šance než farnost dosáhnout na některé dotační tituly. Také na zpracování žádostí jsme lépe vybaveni,“ poznamenal s tím, že vlastnická změna se v žádném případě nedotkne chodu farního sboru.

„Příjemným bonusem je získání dalšího místa pro příležitostné pořádání koncertů klasické hudby, zvláště nyní, když přes ulici je nově zrekonstruovaná umělecká škola,“ připomněl Patrik Pizinger.

Provozní náklady na kostel nebudou podle něj pro radnici velkým břemenem a bude se jednat řádově o desítky tisíc korun ročně.

Evangelický kostel je od roku 2018 na seznamu kulturních památek a je sídlem místního farního sboru Českobratrské církve evangelické. Základní kámen stavby byl položen v roce 1906, vysvěcen byl pak o rok později.

Zdroj: město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy