Chodov: Hasiči mají novou cisternu

Novou cisternovou automobilovou stříkačku (CAS) Tatra TERRA oficiálně představili v polovině prosince chodovští dobrovolní hasiči. Vůz s moderním příslušenstvím a vybavením nahradil 15 let starou cisternu, kterou chodovský sbor v říjnu prodal kolegům v Čechticích v okrese Benešov.

dezinfekce

Využití automobilu je podle velitele hasičů Jiřího Kisse pestré. Cisterna bude vyjíždět k technickým zásahům, únikům neznámých látek či dopravním nehodám. Právě při nich může využít nejmodernější vyprošťovací zařízení značky Holmatro s motorovou jednotkou řady SR 20 v jednohadicovém systému. Na jeho pořízení přispěl Karlovarský kraj částkou 407 tisíc korun.

Automobil je samozřejmě vybaven pro hašení požárů, uveze 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Velkou předností je automatická převodovka Allison a kotoučové brzdy. Chodovská CAS s unikátním typem podvozku je podle hasičů druhé vyrobené a první vozidlo na světě, které bude sloužit u hasičské jednotky.

Podvozek poskytne kvalitnější jízdní vlastnosti. Širší rozvor umožnil prodloužení kabiny, jenž tak nabídne posádce větší komfort. Technická vylepšení a rozmístění výbavy na vozidle řešila celá jednotka v čele s vedoucím strojní služby Stanislavem Šimralem.

Pořízení nové CAS vyšlo chodovský rozpočet na přibližně 8,5 milionu korun včetně zmíněné krajské dotace.

Chodovská jednotka je zařazena v poplachovém plánu Karlovarského kraje, a může tak zasahovat na celém jeho území, je zařazena v kategorii JPO II. Její hasební obvod je však většinou v rozsahu desetiminutového dojezdu. Úzce spolupracuje se všemi složkami integrovaného záchranného systému. V letošním roce má na svém kontě (do 11. prosince) 223 zásahů, což je nejvíce v její historii. Běžný roční počet výjezdů se přitom pohybuje kolem 150.

Jednotka má v současnosti 22 členů. Minimálně s jedním družstvem o počtu 1+3 zajišťuje trvalou akceschopnost 24 hodin denně sedm dní v týdnu.

Veřejnost si mohla cisternu prohlédnout v rámci Staroměstského adventu koncem listopadu, kdy ji na akci přivezl starosta Chodova Patrik Pizinger. Ten si kvůli tomu rozšířil řidičské oprávnění o skupinu nákladních vozidel.


Zdroj: město Chodov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 20.12.2018 19:00




0 +
 

Hlavní zprávy