Chodov: Do kostela se vrátili antropologové

Do chodovského kostela svatého Vavřince se zhruba po třech letech vrátili antropologové. Zatímco tehdy tam zkoumali pozůstatky členů šlechtického rodu Plankenheimů, v závěru května jejich pozornost patřila ostatkům rodiny továrníka a prvního starosty Chodova Karla Fenkla (1847 – 1920).

dezinfekce

„Cílem výzkumu, který prováděli Andrej Shbat a Alena Kvasilová z Anatomického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, bylo určení identity jednotlivých pochovaných a hlavně jejich pietní uložení do nových rakví,“ uvedl městský historik Miloš Bělohlávek s tím, že rodinná hrobka Fenklů byla v druhé polovině 20. století zcela zničena a její podzemní část byla zaplněna hřbitovním odpadem.

„Chodov se u příležitosti stého výročí úmrtí Karla Fenkla rozhodlo hrobku obnovit a ostatky do ní opětovně uložit,“ doplnil historik.

Podle něj dosavadní průzkum ukázal, že v hrobce bylo pohřbeno pět jedinců, z toho tři dospělí a dvě děti.

„Kromě samotného starosty Fenkla zde byla pochována jeho žena, jeho snacha a dvě vnoučata. Ostatky byly původně uloženy v zinkových rakvích, které ale bohužel z velké části podlehly zkáze a neporušená se zachovala jen honosná rakev Fenklovy manželky Marie Anny, která zemřela v roce 1894,“ upřesnil Miloš Bělohlávek.

„Díky průzkumu už víme, že starosta Fenkl byl statné postavy, měl závažné problémy s chrupem a na konci života trpěl vypadáváním vlasů, které zakrýval parukou. Závěry výzkumu budou veřejnosti prezentovány v srpnu letošního roku, kdy bude v rámci tradiční svatovavřinecké pouti představena i obnovená rodinná hrobka,“ dodal historik.


Zdroj: město Chodov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 27.05.2020 16:00




0 +
 

Hlavní zprávy