Chodov: Město chystá vlastní technické lyceum

Chodov zahájil intenzivní přípravy na vybudování vlastního technického lycea. Zastupitelé včera schválili studii, která napoví, jak záměr moderní střední školy ve městě nejlépe zrealizovat.

dezinfekce

Hlavním cílem lycea je zajistit dostupnost kvalitního středoškolského vzdělání v Chodově, kde v únoru příštího roku končí pobočka sokolovského gymnázia. Lyceum má nabídnout vzdělávání celkem ve třech maturitních oborech, a to – energetika, průmyslová automatizace a IT - umělá inteligence.

Zřizovatelem školy bude město Chodov, zásadní pak bude její spolupráce s renomovanými firmami jako je SUAS a další významné podniky. Spolupráci přislíbila také Česká zemědělská univerzita v Praze a cílem je do projektu zapojit i další univerzity. „Ještě do konce roku by tak mělo dojít k podpisu společného memoranda mezi městem, vysokými školami a několika technologickými společnostmi, z toho některé patří skutečně k světové špičce ve svých oborech,“ poznamenal starosta Chodova Patrik Pizinger s tím, že část výuky by se odehrávala přímo v provozu firem.

Na základě výsledků analýzy je investiční příspěvek města spočítaný na výši přibližně 17 milionů korun, přičemž technické zhodnocení majetku pak jeho hodnotu navyšuje o více jak 60 milionů korun. Očekávaný roční dopad do rozpočtu města se pohybuje ve výši dva až tři miliony.

V současné době je v budově, která stojí naproti radnici a zatím v ní působí gymnázium, 13 tříd. Při plném obsazení školy se plánuje maximálně 12 tříd po pětadvaceti studentech uzpůsobených pro současnou moderní výuku.

Pro studenty z jiných měst, ale i pedagogy by mohl být k dispozici nový internát v dnešním penzionu Harmonie, který letos město odkoupilo.

Podstatná část nákladů půjde z několika zdrojů, například z ministerstva školství (mzdy), Operační program Spravedlivá transformace (modernizace budovy) a dalších. Klíčové pro realizaci záměru je získání dotace na spolufinancování modernizace školy.

„Nebude to hned. Bude trvat ještě nejméně dva roky, než se v budově naproti radnici otevřou první moderní učebny pro studenty. Budou to dva roky tvrdé práce nejen pro mě, ale pro celý realizační tým. Ale bude to stát za to,“ poznamenal starosta.

Zdroj: Město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy