Chebský hrad navštívilo loni 46 tisíc turistů

V nedávno skončeném roce Chebský hrad navštívilo, navzdory covidové epidemii, která nás sužuje již druhou sezónu, více jak 46 000 turistů všech věkových kategorií a to jak z tuzemska, tak ze zahraničí. Z cizinců jako obvykle převažovali němečtí návštěvníci, kteří chebskou falc, především díky její historii, jež je spojena s rodem Štaufů, navštívili. Oproti prvnímu „covidovému“ roku 2020 přijelo bezmála o 5 000 turistů více.

dezinfekce

V roce letošním bude z velkých investičních akcí dokončen projekt nesoucí název „Obnova Chebského hradu“. Tento projekt započal v roce 2018 a dosud v jeho rámci postupně došlo k obnově cihelného pláště východní hradby, JV kasemat, části JZ bastionu a byla zastřešena JZ kasemata. Nové střechy se v letošní závěrečné fázi projektu dočkají i JV kasemata a JV bastion, který projde i kompletní vnitřní rekonstrukcí a to tak, aby v něm mohla být zřízena zcela nová expozice.

Pro návštěvníky chystáme i na letošní rok několik novinek. A sice rovnou dvě nové expozice, jednu v interiéru výše zmíněného bastionu a druhou v hradním exteriéru. Ve zrekonstruovaném JZ bastionu vznikne stálá výstava určená spíše milovníkům vojenských dějin, protože bude zaměřena na několik vybraných válečných epizod, které se v minulosti dotkly historie města Chebu. Druhou připravovanou expozici, tu venkovní, návštěvníci naleznou v prostoru tzv. Kuchelhausu (též Gordonův dům), který přiléhá k dochovanému torzu románského paláce. Budou se zde moci seznámit s tím, jak vypadala pozdně středověká hradní kuchyně. Prohlédnou si repliky dobového nádobí a kuchyňského náčiní, topeniště s otevřeným ohništěm s rošty a rožni, typický kuchyňský nábytek a mnoho dalších zajímavých detailů. Expozici doprovodí fundovaný text se stručnými informacemi o tom, jak kdysi taková středověká kuchyně fungovala.

Co se chystaných kulturních akcí týká, tak se stejně jako v několika uplynulých sezónách hodláme zaměřit především na rozličná sportovní klání, z nichž některá mají již mnohaletou tradici.

Zdroj: Město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy