Chebsko: Policisté dopadli zloděje vykrádajícího auta

Chebští kriminalisté ve spolupráci s policisty z Obvodních oddělení ve Františkových Lázních, Chebu a Plesné dopadli zloděje, který vykrádal vozidla a páchal majetkovou trestnou činnost na jejich území. Po dopadení ho obvinili ze spáchání pokračujícího přečinu krádež a z přečinů porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

dezinfekce

Takového jednání se měl dopustit nejméně v 18 případech, a to v době od února až do července tohoto roku. Není však vyloučeno, že mu bude trestní stíhání rozšířeno o další skutky.

Na konci února měl ve Skalné po rozbití okna vniknout do domu, ze kterého po prohledání odcizil televizor. Ve stejném městě o pár dní později se dopustil dalšího vloupání do jiného domu. Opět po rozbití okna vnikl dovnitř, kde prohledal několik místností a nakonec si odnesl různou elektroniku jako např. mobilní telefony, tablet a také několik zlatých šperků. Zde napáchal škodu za téměř 14 tisíc korun. Za uvedenou dobu páchání trestné činnosti se vloupal ještě do restaurace ve Františkových Lázních, odkud odcizil uschovanou kasírtašku s finanční hotovostí kolem 15 tisíc korun a notebook.

V polovině dubna se měl dopustit krádeže v obchodním domě, kde odcizil sluchátka v hodnotě kolem 500 korun. Za pokladní zónou byl však zastaven pracovníkem ostrahy, kterému ukradená sluchátka dobrovolně vydal. V dalších třech případech se zaměřil na jízdní kola a elektrokola. Jedno jízdní kolo a elektrokolo odcizil ve Františkových Lázních. Poradit si měl i se zabezpečením majitelů proti krádeži, kteří měli svá kola uzamčená zámkem. Další jízdní kolo odcizil po vloupání do kóje domu ve Skalné. V druhé polovině dubna měl společně s dalším mužem odcizit ve Skalné na dvě desítky PB lahví.

Nejvíce však obviněný muž potrápil majitele aut, kterým se vloupal do jejich vozidel. Nejméně v devíti případech měl ve Františkových Lázních, Chebu a Skalné rozbít okno u vozidel a z nich vzít vše, co mu přišlo pod ruku. Odcizil např. peněženky s finanční hotovostí, osobní doklady majitelů, mobilní telefony s příslušenstvím, sportovní potřeby, zavazadla s oblečením nebo nářadí. V jednom případě měl dokonce použít při platbě nákupu odcizenou platební kartu. Odcizené věci měl většinou prodat a takto získané peníze použít pro vlastní potřebu.

Celkem tak ve všech případech způsobil poškozeným majitelům škodu na odcizených věcech ve výši kolem 225 tisíc korun a na poškozených věcech kolem 60 tisíc korun. Takového jednání se dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech za stejný trestný čin odsouzen Okresním soudem v Chebu. Kriminalisté státnímu zástupci podali podnět k vydání návrhu na jeho vzetí do vazby, který jej akceptoval. Soudce ho ve čtvrtek odpoledne dne 18. 7. 2019 poslal do vazební věznice. V případě prokázání viny mu tak hrozí trest odnětí svobody až na pět let za způsobenou větší škodu.

Další trestné činnosti, které se obviněný muž dopustil, je z června tohoto roku. V tomto případě byl již chebskými kriminalisty obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež. Té se měl dopustit na konci června 2019 v brzkých ranních hodinách v Chebu. Zde přišel k muži, jenž byl v podnapilém stavu, fyzicky ho napadl a z ruky mu vzal mobilní telefon v hodnotě necelých 20 tisíc korun. Poškozenému muži mimo hmotné škody způsobil zranění, se kterým musel být lékařsky ošetřen v nemocnici. Za tento zločin mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let.

nprap. Bc. Zuzana Týřová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy