Chebsko: Otevřete hranice, žádají vládu starostové z pohraničí (TV Západ)

Co nejrychlejší otevření hranic s Německem žádá starosta Chebu Antonín Jalovec po ministrovi vnitra Hamáčkovi. Ve svém dopise, ke kterému se hlásí řada dalších představitelů místních samospráv v regionu, odmítl nové odsunutí na periferii, jako tomu bylo během komunistické totality.

dezinfekce

„Byla to především neutěšená situace na hraničním přechodu Pomezí nad Ohří, kde opakovaně vznikají mnohakilometrové kolony. Vůbec nejde o kritiku práce policie. Policisté tam pouze svědomitě vykonávají to, co mají dělat. Tzn., že plní nařízení a ustanovení vlády. Ustanovení jsou ale často chaotická a velice často se mění. Lidé, kteří přijíždějí na hranice pak třeba nemají potřebné dokumenty, které po nich policisté chtějí a právem požadují a zdržuje to celkový provoz. Proto jsem se obrátil na další starosty příhraničních měst, zda mají podobné zkušenosti. Bohužel mnozí z nich se mi ozvali s tím, že i u nich je ta situace velmi podobná, tzn., že dochází k zahlcování hraničních přechodů. Dochází také k tomu, že lidé nevědí, co mají mít za doklady při překračování hranic atd. Takže máme domluvu už s několika starosty, kdy se toho především chopil pan senátor Horník z Božího Daru, a pokusí se koordinovat úsilí zde v příhraničí, abychom do Prahy dostali informace o tom, co se tady v pohraničí děje a abychom tlačili na vládu, aby opatření přinejmenším zjednodušila a usnadnila současné překonávání hranic. Pro nás je to akorát práce navíc. Mohli bychom se tvářit, že je vše v pořádku a nechat situaci tak, jak je dnes, ale 40 let jsme byli zde v pohraničí na konci republiky a já mám pocit, že se tím koncem znovu stáváme,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec.

Dopady na pohraniční regiony provázané s německou ekonomikou se již projevují a každé další otálení může mít mimořádně závažné následky pro strukturálně postižený Karlovarský region a řadu jeho obyvatel.

„V současnosti je určitě nejpalčivějším problémem otázka pendlerů. Když se podíváme na čísla o počtech nakažených jak v České republice, tak v Německu, tak situace je velice příznivá, čísla jsou velmi dobrá. Takže otázkou je, zda nějakou formou neuvolnit pendlerství. Ale v tom delším časovém rámci, kvůli tomu jsem právě psal panu Hamáčkovi jaksi nejvíce a s největším tlakem, jde také o to, že zde v pohraničí je velká část ekonomiky závislá na německé klientele, a pokud pan prezident mluví o hranicích uzavřených rok a pan Prymula o hranicích uzavřených dva roky, tak by to znamenalo naprostou destrukci místní ekonomiky, počínaje lázněmi a konče běžnými živnostníky a turistickým ruchem,“ popsal Jalovec.

Ani vládou navrhované podmínky, za kterých by mohli pendleři do práce, nejsou podle místních řešením.

„Já mám informace pouze z médií, kde se hovoří o tom, že by údajně mělo stačit potvrzení o testech negativních na koronavirus. Nicméně už zase z druhé strany, nemám to ověřeno, ale slyšel jsem, že nejbližší místo, kde se jako samoplátce můžete z Chebu otestovat, je Praha. Takže to pendlerům asi příliš nepomůže. Teď akorát aktuálně, co se týká pendlerů, by jistě bylo zapotřebí především vyřešit situaci s prostupností hranic. Tzn. zjednodušit administrativu a množství dokumentů, které se tam musí předkládat. Zlepšit informovanost lidí, když překonávají hranice, co s sebou všechno musí mít, aby zbytečně nezdržovali. A také samozřejmě eventuálně zvážit otevření některých dalších hraničních přechodů, ať už je to např. Aš nebo Svatý Kříž, které by tomu Pomezí mohly odlehčit. A v delším časovém rámci je to především, aby vláda, jakmile to bude možné a umožní to situace, maximálně uvolnila možnosti přechodu hranic tak, aby zase Češi mohli jezdit do Německa a naopak Němci do Čech, byť jen třeba za turistikou a nebo nákupy. I na německé straně je velký zájem na uvolnění hranice, protože i pro ně je to velká komplikace, ať už se to týká českých pracovníků nebo právě nakupování v České republice. Takže i Němci toto naše snažení podporují a právě senátor Horník bude oslovovat i příhraniční německé starosty a politiky, aby se do toho zapojili,“ namítl starosta Jalovec. 

„Tu iniciativu podporuji, chápu a i nám by to hodně pomohlo. Samozřejmě to s sebou nese i určitá rizika, ale těm je vždy potřeba jít naproti a snažit se je minimalizovat. Nám by určitě co nejbližší otevření hranic také pomohlo. A to nehovořím jen za hoteliéry, co se týče přílivu do cestovního ruchu, ale i za naše spoluobčany, kteří využívají blízkost hranice a jezdí tam pracovat. Víte dobře jako já, že se jim říká pendleři a momentálně mají nastavení takové, že pokud tedy do německého příhraničí odjedou pracovat, tak tam musí být nějakou dobu v kuse a po návratu musí povinně do dvoutýdenní karantény. Takže ani pro ně ta stávající situace není zrovna komfortní,“ přidal se starosta Mariánských Lázní Martin Kalina. 

Iniciativy chebského starosty se chopil i senátor za Karlovarský kraj Jan Horník a chce situaci řešit komplexně a dlouhodobě.

„Já jsem dopis, který pan starosta Jalovec napsal, obdržel včera a plně ho podporuji, a to nejen já. Zjistil jsem, že i okolní starostové, kteří řeší problematiku na státní hranici s Německem - ona je trošku jiná na hranicích než ve vnitrozemí, čili jsem mu i poradil, že není dobře, když to takto vystřelujeme samostatně, protože v Praze to zapadne a že by bylo dobré se dát dohromady,“ okomentoval stav senátor Horník. 

Platforma, která by v Praze měla být slyšet, se formuje pod stránkami www.bezdratu.cz a bude postupně zahrnovat zástupce obou stran celé hranice s Německem. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy