Cheb: Zemřela paní Clotilda Douchová

Když mluvila o prvních a dalších počinech v Chebu, kam přišla s manželem po válce, vždy měla na mysli „svou“ knihovnu. Otevírali ji 28. října 1946. Vedle 75 tisíc německých knih z různých svozů a konfiskátů, které bylo nutné vytřídit, se tu nacházelo jen 341 českých.

dezinfekce

Museli spolu odvést kus práce, aby knihovnu postavili na nohy a profesionálně ji rozvíjeli (v roce 1954 byla zařazena mezi nejlepší v republice). Ona sama pak chebské knihovně zůstala věrná celý profesní život i léta následující. Paní Clotilda Douchová, všemi pamětníky i následovníky v knihovně vřele obdivovaná a uznávaná žena. Zemřela ve věku 94 let. Čest její památce.

„Když někdo prožije naplněný život, když za ním zůstane instituce, která by i dnes, v době plné technických vymožeností, mohla fungovat podle geniálního systému, který vymyslela spolu se svým mužem, víc než smutek cítím vděk,“ uvádí Mgr. Marie Mudrová, která v knihovně pracuje od roku 1970.

„S paní Douchovou jsem se setkala v roce 1998, kdy jsem po ukončení školy nastupovala do oddělení fondů, kde ona již léta působila,“ vzpomíná Bc. Hana Pimperová.

„Během těch let, kdy jsme společně pracovaly, jsme si vybudovaly vztah, který byl založen nejen na respektu, ale, věřím, i na přátelství,“ dodává.

Roku 2004 udělil Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR paní Clotildě Douchové Cenu českých knihovníků a in memoriam rovněž manželovi, panu Karlu Douchovi, prvnímu poválečnému řediteli chebské knihovny. V roce 2015, u příležitosti svých devadesátin, převzala z rukou starosty Cenu města Chebu za celoživotní přínos v oblasti kultury.

K uctění památky knihovna vyvěsila smuteční prapor. 

"Celé rodině vyjadřujeme upřímnou soustrast," uvedla PhDr. Martina Kuželová, ředitelka Městské knihovny v Chebu.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy