Cheb: Výstava fotografií v Galerii 4 ukazuje současný život na Ukrajině

Je tomu už rok, co vypukla válka na Ukrajině. Silná svědectví o strádání obyčejných lidí, stejně tak i o statečném boji za svobodu a nezlomné naději, která je trvale přítomná v těch nejtěžších okamžicích, přinášejí snímky předních ukrajinských fotografů, jež jsou nyní k vidění v chebské Galerii 4. Výstavu s názvem „Bojují i za nás“ si zde můžete prohlédnout až do 16. dubna.

dezinfekce

Výstava desítek snímků od patnácti ukrajinských fotografů a fotografek je instalována ve dvou patrech Galerie 4. Mnozí ze zastoupených fotografů se před válkou věnovali zcela jinému žánru, ale nyní jsou často v první linii.Tematicky je výstava rozdělena do šesti sekcí.  Kurátorský výběr z více než několika tisíců fotografií se zaměřuje nejen na plastické zachycení vývoje konfliktu, zejména jeho počátku, ale především na zprostředkování samotného života ve válce. Specifické místo ve výběru fotografií pak zaujímají snímky z míst, kde proběhly nejtěžší boje a kde ustupující Rusové spáchali genocidu na místním obyvatelstvu - Buča, Irpiň a především Mariupol.

Výstava je realizována ve spolupráci s Asociací profesionálních fotografů ČR, Ukrajinskou asociací profesionálních fotografů a Czech Photo Center. Záštitu nad ní převzal ministr kultury Martin Baxa. Chebská Galerie 4 je vůbec první, kdo přijal nabídku představit fotografie veřejnosti. Bližší informace nejenom o aktuální výstavě ale i o dalších chystaných akcích získáte na webu krajské kulturní instituce.

Zdroj: Krajské listy

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy