Cheb: Výstava a kniha připomíná 50 let přehlídky FIJO (TV Západ)

Vernisáž mimořádné výstavy v chebském Retromuzeu věnovaná mezinárodní přehlídce dechových orchestrů FIJO proběhla ve středu 24. června. Fenomén FIJO v letošním roce slaví 50 let od svého vzniku a patří k nejznámějším přehlídkám pod širým nebem v republice. Zahájení vernisáže předcházel slavnostní nástup Městského dechového orchestru v čele s mažoretkami.

dezinfekce

„Za normálních okolností by zde v dolní části náměstí už nyní v tuto chvíli stály tribuny. Stálo by tam velké pódium a připravoval by se zvuk a světla na to, aby zítra mohla začít první část tradičního festivalu FIJO -  „Těšíme se na FIJO“ - a v pátek by odstartoval třídenní maraton. Bohužel, situace v celém světě postihla úplně vše co se dalo a postihla i festival FIJO. Mám ale velkou radost, že alespoň dnes se zde můžeme vidět a mohla tady zaznít i symbolická hymna festivalu Prapory zavlajte. A tak si letošní ročník alespoň symbolicky takto připomínáme,“ uvedl na úvod moderátor a ředitel festivalu Vladimír Keblúšek. 

„Když už nemáme letošní FIJO, pojďme si ho připomenout jinou formou. Jsem rád, že si ho dnes připomeneme dvěma rozdílnými formami. Obrovské poděkování za jejich přípravu má především Galerie výtvarného umění v Chebu a její ředitel pan Fišer, který si to vzal osobně na starost. Na dnešní den pro nás připravili dvě významné akce, které nám FIJO připomenou a nejen to, že se mělo připravovat letošní FIJO, ale celých 50 let trvání novodobého festivalu. Jednak půjde o novou publikaci, která mapuje celých 50 let pomocí textů a fotografií, ale také o vernisáž výstavy, která nám představí, jak se FIJO celých 50 let prolínalo všemi érami a politickými režimy,“ doplnil informace v úvodu starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Na pódium pak vystoupili autoři výstavy.

„Je nutné zmínit úplný začátek, a to sice postavu pana Kučery, v jehož hlavě tato myšlenka vznikla. A za mě, klobouk dolů před naším orchestrem, který je vždy a neustále dominantou festivalu. Poděkování patří městu Cheb, které po celou dobu, víte, že přežil i ten rok 1989, spoustu festivalů ani v Evropě již třeba neexistují. Neříkám, že zrovna kvůli roku 1989, ale z různých důvodů. Město si to ale hýčká. Myslím si, že v novodobých dějinách Chebu je to téměř ojedinělá záležitost,“ popsal Jiří Smitek. 

„Od roku 1970 - 1989 byla galerie jedním ze spolupořadatelů festivalu. Probíhala u nás výstava dětských výtvarných prací. V kostele sv. Kláry, který jsme měli na starosti, probíhaly koncerty. Takže zde navazujeme na tradici, která tady existovala,“ doplnil informace ředitel Galerie výtvarného umění Marcel Fišer. 

Knihu nakonec nepokřtilo šampaňské, ale dirigentská taktovka v ruce starosta města Chebu. 

Výstava věnovaná přehlídce FIJO v Retromuzeu ukáže průřez historií a připomene i řadu zajímavých faktů. Například to, že hned v prvním ročníku 1970 se v Chebu objevily soubory mažoretek. Zejména Francouzky ze Saint-Pol-sur-Mer zde zapůsobily jako zjevení. Jejich vystoupení se stalo definitivním podnětem pro vznik souboru chebských mažoretek, které poprvé vystoupily hned v průběhu následujícího ročníku 1972.

Nebo méně známý fakt vzniku festivalové zkratky FIJO. Tu organizátoři zvolili jako odvozenou z francouzského překladu názvu. Pořadatelem festivalu se stalo město Cheb, v 70. a 80. letech však bylo do organizace zapojeno nejen celé město, ale i okres, vedle nejrůznějších institucí, organizací a škol i průmyslové a obchodní podniky. Za zvláštní zmínku stojí role divadla, v němž se odehrávaly koncerty a jehož divadelní dílny realizovaly výzdobu pódií, a galerie, která do programu přispívala výstavou Hudba ve výtvarném projevu dětí a koncerty komorní hudby v kostele svaté Kláry.

Během vernisáže došlo také na retro módní přehlídku oděvní značky Jitex. Podnik z Písku oslavil loni 70 let.  

Výstava FIJO potrvá až do 3.1. 2021. Do konce října je v rámci akce Karlovarského kraje vstup do Retromuzea zdarma.  

Odkaz na text k výstavě:
http://www.retromuseum.cz/templates/retro/data/files/135_fijo_skladacka_web.pdf 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy