Cheb: VOŠka bude mít nové prostory v Jiráskově ulici (TV Západ)

Chebská Vyšší odborná škola, která je součástí Střední zdravotnické školy, se již brzy přestěhuje do samostaných prostor v Jiráskově ulici. Od 1. února přejde budova s pozemkem, který dosud užívá Integrovaná střední škola Cheb do správy zdravotnické školy.

dezinfekce

Studenti i pedagogové VOŠky změnu velmi vítají a věří, že výuka v novém začne již v následujícím školním roce letos na podzim. 

"Prostory, které měla v Májové ulici, potřebovala ISŠ pro své rozšíření poté, co se sloučila se Střední zemědělskou školou v Dalovicích. Hledali jsme prostory nové, tam kde VOŠka je teď, což je u divadla , nejsou příliš vyhovující vzhledem k tomu, že to je bariérové, je to až ve třetím patře, není to optimální – hledali jsme cestu dále. A nakonec jsme našli, po dohodě s ředitelem ISŠ, který přesune své kadeřnické učně a učnice z Jiráskovy ulice do své hlavní budovy. A právě do budovy v Jiráskově ulici se přestěhuje VOŠka a pokud se to povede, tak by mohla se začít v nových prostorech výuka již od příštího školního roku," popsal přesuny školy krajský radní Jindřich Čermák. 

"Pro nás je to jednoznačně získání autonomie, samostatnosti. Prostě konečně budeme ve svých prostorách, nebudeme závislí na nájmu, na ničem jiném. To je první důležitá věc. Druhá je prostorová záležitost. Vrátíme se zpátky na prostorové požadavky, které jsme mohli mít na České škole, kde jsme třeba měli k dispozici učebnu, která pojala dva ročníky najednou a mohli jsme díky tomu mít i meziročníkovou výuku, která byla mimořádně úspěšná. Ti studenti se nasíťují navzájem, mají potom dobré zkušenosti, které sdílejí z praxe nebo následně potom chodí na praxe už s nějakými informacemi. Takže to jsme doteď dělat nemohli nebo v současných prostorách tohle dělat nemůžeme, naopak tady zase se těším, že už to bude možné. A samozřejmě bude tady více světla, bude tady více prostoru obecně, v těch aktuálních prostorách to nemáme k dispozici, takže skutečně v tomto je výuka omezená. Za mnou je vidět, že je tady rampa, která se uzpůsobí  pro bezbariérový přístup, takže v tom vidím další velké pozitivum. Ani v jednom z těch míst, kde jsme byli, jsme neměli přímou možnost bezbariérový přístup mít, tady to spodní patro by mělo být celé upravené na to, aby i studenti, kteří nemohou běžně se dostat, protože jsou třeba na vozíku, k nám, tak tady to půjde," shrnul hlavní výhody nových prostor Jindřich Novák, zástupce ředitele pro VOŠ. 

Některé prostory bude potřeba zvětšit, předpokládá se vybourání zbytečných příček. Kromě výuky se škola prezentuje řadou akcí, pro které bude budova i přilehlý pozemek velmi vhodný. 

"Když jsme byli na té České škole, tak jsme měli každoroční charitativní akce, pořádali jsme besedy, měli jsme vzdělávání a workshopy pro studenty, absolventy, ale i pro veřejnost. Takže to jsou věci, které bychom zase rádi vrátili do toho našeho portfolia a samozřejmě s tím počítáme," dodal Novák. 

Rozvoj Vyšší odborné školy je pro region důležitý i kvůli unikátnosti oboru.

"Jsme jediná Vyšší odborná škola v kraji, která má studijní obor Sociální práce a v současné době máme okolo 70 studentů. Máme tři ročníky a v každém ročníku okolo 25 studentů," přiblížil Zdeněk Hrkal, ředitel Střední zdravotnické školy a VOŠ Cheb. 

Pro školní rok 2022/2023 proběhne 1. kolo přijímacího řízení 31.května. Škola má v plánu přijmout maximálně 40 uchazečů. Podrobnosti najdou zájemci na stránkách školy na adrese www.voscheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy