Cheb: Velká cena zažila zlatý oštěp Báry Špotákové (TV Západ)

V pondělí 13. září proběhla v Chebu velká cena v atletice. Letošní, již 41. ročník, této prestižní soutěže v západním cípu republiky, se konal na zbrusu nově položené zlatavé dráze. Retoping oválu a vybudování sektorů pro technické disciplíny vyšly město na 12 milionů korun.

dezinfekce

Ačkoliv se letos nezúčastnil akce žádný zahraniční atlet, o zajímavé výkony, sezónní maxima či osobní rekordy nebyla nouze. Hlavní pozornost na sebe upoutala světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. Premiérová soutěž v nových sektorech přinesla její vítězství ve velmi kvalitní výkonu ve třetí sérii 61,29m. 

"Já si myslím, že jsem maximálně spokojená, protože už jsem trochu unavená, ale jediné, co mě malinko mrzí na té sezóně je, že mi ani jeden hod neulétl, že pořád háži 61,5. Škoda. Jinak maximální spokojenost. Myslím si, že i hezký závěr sezony. Vždy říkám, že je důležité hodit poslední hod hezky, aby se člověk těšil na další sezonu. Takže se nejspíš budu těšit na další sezonu," uvedla po soutěži Špotáková. 

Od pořadatelů dostala symbolický zlatý oštěp, který vyslala do sektoru na oslavu nových možností areálu a také u příležitosti řady osobních výročí špičkové atletky.

"Krásné, 13. září – na maminčiny narozeniny a 13 let od světového rekordu. Zlatá dráha je nádherná, krásný stadion. Tak jsem tím zlatým oštěpem i hodila. I když, myslím si, že už je to z těch starých dob, kdy je zakázané to těžiště, ale letěl hezky," zhodnotila okolnosti česká atletka. 

A v rozhovoru vzpomněla nejen na svůj památný výkon, ale také na letošní letní olympiádu a další motivaci.

"Občas vzpomínáme s kamarády, co tam byli. Několikrát za sezonu se na to podívám, co tam bylo dobře, proč to letělo tak daleko, abych z toho něco vykoukala. Moc mi to ale vykoukat nejde. Již je to 13 let zpátky a to tělo už je jiné. Už se do těch pozic nedostane zkrátka. Určitě je důležité, když to člověka pořád baví. Pro mě, myslím si, že motivace – rozloučit se s diváky. Říkala jsem to i na olympiádě. Nebyla to pro mě zkrátka olympiáda, když to srovnám s těmi předchozími či se závody, kde lidé jsou. Tak je to prostě důkaz, že sport se dělá pro lidi a ne pro prázdné tribuny s kamerami. To prostě pro mě opravdu nemělo žádný náboj. Byla bych moc ráda, kdyby kamarádi mohli přijet třeba příští rok alespoň na Mistrovství Evropy do Mnichova, protože to je skoro, co by oštěpem dohodil," dodala se smíchem Špotáková. 

Na diváckou kulisu v Chebu si ale účastníci rozhodně stěžovat nemohli. Jako vždy byli diváci velkou podporou. Sluší se dodat, že druhá v hodu oštěpem byla také členka TJ Dukla Praha Martina Píšová, třetí pak Petra Sičaková z AK Škoda Plzeň. Mezi muži zvítězil její klubový kolega Radek Jůda výkonem 69,61m před dalším Plzeňanem Kryštofem Kozačem a Františkem Doubkem z Jablonce nad Nisou. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy