Cheb: Stacionář pro děti s očními vadami oslavil 30 let (TV Západ)

V letošním roce si jubileum 30 let od založení připomíná unikátní chebské zařízení – Oční stacionář. Akce se zúčastnili mimo jiné i místostarosta Jiří Černý a MUDr. Žmolíková, která se před třiceti lety nejvíce zasloužila o jeho otevření. Jesle a stacionář pro děti s očními vadami je zdravotnické zařízení, které mohou využívat všechny děti ve věku od 1 roku do 5 let.

dezinfekce

„Máme kapacitu 50 dětí na tři třídy očního stacionáře. Čtvrtá třída – ta předškolní, děti od pěti let do šesti let, protože mají povinnou předškolní docházku, jsou v našem odloučeném pracovišti, tady máme třídu Klokánků. Patří do školky v Osvobození. Většinou jsou to chebské děti. Chodí sem i děti, které nemají oční problematiku. Děti s oční problematikou jsou z celého okresu,“ popsala Jana Kreitlová, vedoucí očního stacionáře. 

Na léčebnou péči a cvičení na základě doporučení očního lékaře sem dojíždí děti nejen z celého Karlovarského kraje, ale také z Plzně či Prahy. Cvičení se provádějí na speciálních přístrojích, někdy i ve tmě. Důležitá je spolupráce rodiny, lékařů i celého personálu, který čítá 13 lidí. 

„Dítě, které má oční vadu a potřebuje cvičit na ambulanci, posílá jejich oční lékař, který i doporučí, co se bude cvičit a kolikrát týdně. Některé cvičí jednou a některé pětkrát týdně. Takže každý den chodí děti na cvičení. Jsme zdravotnické zařízení. Na ambulanci pracují zdravotní sestry – ortoptistky, ve třídách jsou většinou zdravotní sestry či ošetřovatelky, které děti vedou. Cvičení proběhne zde, ale poté ještě pokračuje. Děti odejdou s okluzorem – zalepeným okem a cvičení pokračuje ještě na třídách. Mají další zaměstnání a paní učitelky s nimi fungují,“ vysvětlila Kreitlová. 

Jesle a stacionář pro děti s očními vadami spadají pod příspěvkovou organizaci Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb. Kromě řady specializovaných služeb jako je depistáž šilhání a poruch zrakové ostrosti či následnou léčebnou péči v oční ambulanci, poskytuje zařízení také výchovnou a vzdělávací péči s ohledem na věk dítěte. Nechybí poradenství rodičům a odborná pomoc v procesu integrace dětí do společnosti. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy