Cheb: Školáci se nově budou moci stravovat bezlepkově (TV Západ)

Od nového školního roku 2022/23 budou mít strávníci v chebských školských zařízeních možnost stravování bezlepkovou dietou. Podmínkou je potvrzení od lékaře o celiakii.

dezinfekce

"Před necelým rokem přišel pan radní Žídek s námětem, podnětem, abychom zajistili ve městě bezlepkovou stravu. My jsme si následně zjišťovali, jak funguje stravování školáků v jiných městech České republiky z hlediska bezlepkovosti. A většinou jsme zjistili s velkými problémy, že to funguje takovou šedou zónou a velmi neoficiálně a bohužel i nebezpečně, kdy buďto rodiče donášejí do školních jídelen a tam se ohřívá nebo se odděluje od těch běžných jídel část, která se upravuje jakoby bezlepkově, ale může tam snadno dojít ke kontaminaci lepkem. Takže jsme se rozhodli, že když už do toho půjdeme, tak to bude komplexní a bude to zcela bezpečné podle všech hygienických norem. Velmi nám v tom vstříc vyšla Mateřská školka v Osvobození a její ředitelka paní Kubicová, které musím poděkovat za velmi vstřícný přístup a ve svém odloučeném pracovišti v Pastýřské ulici od září už mají připravenou kuchyň a budou vařit bezlepkově pro všechny celiaky, kteří projeví zájem, bez rozdílu zřizovatele, bez rozdílu typu školy, od mateřské přes základní i po střední. Takže od září kterýkoliv celiak, který dochází na jakoukoliv chebskou školu se může dočkat kvalitní bezlepkové stravy," uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Kvůli vyloučení možnosti kontaminace lepkem bude pro přípravu pokrmů vyčleněna samostatná kuchyně v budově v Pastýřské ulici, kde sídlí Jesle a stacionář pro děti s očními vadami. Kuchyně dosud sloužila pro stacionáře Mája, Vilík a zařízení v Dlouhé ulici. Těm nyní bude zajišťovat běžnou stravu MŠ Osvobození ze své kuchyni spolu s Integrovanou střední školou v Chebu. 

"Nově tam vznikne z původní kočárkárny místnost, kde se budou skladovat přepravní boxy, které nesmí přijít do té kuchyně vzhledem k tomu, že se převáží auty, mohlo by tam dojít ke kontaminaci. Takže tady bude vepředu nejdříve čistící místnost, bych nazvala a dále potom budou pokračovat do té kuchyně jenom ty klasické malé přepravní boxíky. Tady na Pastýřské to bude naše odloučené pracoviště z Osvobození. Naše celková kapacita je 300 jídel. Z toho musím samozřejmě odečíst klasické děti, které chodí do naší mateřské školy, to je 200 dětí, takže ten zbytek by byl možný použít na bezlepkovou stravu. V současné chvíli máme 22 přihlášek, 22 zájemců, kteří budou odebírat. Je to opravdu ze širokého spektra, protože nejvíce obědů budeme dovážet na Brandlovu do jídelny, něco půjde na Integrovanou střední školu, něco půjde na 1. základní školu, 4. základní školu a na 5. základní školu. Takže je to takové široké a uvidíme, myslím si, že rodiče zatím ještě úplně neví všichni, že ta možnost tady je, a že to bude narůstat. Ale kapacita zatím je omezená, máme tam jen jednu paní kuchařku, která by mohla vařit těch 40 jídel," popsala Veronika Kubicová, ředitelka MŠ Osvobození.

Vaření bude víceméně podobné jako dosud, jen bude třeba velmi pečlivě sledovat konkrétní složení jednotlivých složek pro přípravu pokrmů. V surovinách nesmí být žádné, byť stopové množství lepku. 

"Měli jsme zájem i od dospělých, ale prostě zatím ne. Chceme to rozjet, chceme aby to bylo v pořádku všechno. Takže opravdu vaříme pro děti do 18 let, která navštěvují školská zařízení na území Chebu a pro dospělé, možná učitele do budoucna. Uvidíme, jak se nám to vyvine," dodala Kubicová. 

Cenové rozpětí oběda (polévka a hlavní jídlo) se bude pohybovat mezi 30 až 60 Kč dle věkové kategorie strávníka. Zájemci z řad zákonných zástupců si mohou na webových stránkách www.msosvobozeni.cz stáhnout přihlášku ke stravování, nebo si ji vyzvednout v kanceláři mateřské školy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy