Cheb: Sedmý Letecký den měl řadu vrcholných vystoupení (TV Západ)

Svátek všech milovníků letadel a létání se uskutečnil v sobotu 22. a neděli 23. srpna na chebském letišti. Ultralight Club Cheb spolu se soukromou agenturou a za podpory města Chebu připravili mimořádně atraktivní program pro všechny věkové kategorie.

dezinfekce

„My jsme v sobotu trošku více zápasili s počasím. Takže nám nepřiletěli Flying Bulls Aerobatics Team, což je světoznámá akrobatická čtyřka. Neproletěli tou frontou, co přes nás přešla. Nemohli jsme je tedy v sobotu zařadit do programu. V neděli nám ještě navíc přibyl akrobat Lukáš Pařízek, který přiletěl až na neděli, protože v sobotu nemohl. Jinak programy byly takřka totožné. V sobotu jsme navíc museli kvůli dešti zpřeházet pořadí jednotlivých účinkujících tak, aby z počátku vzlétli ti, co jim nevadí trochu kapek deště,“ popsal Miroslav Rod, letový ředitel Leteckého dne Cheb 2020. 

Program musel být kvůli několika špičkovým číslům rozdělen do tří bloků.

„Bloky měly význam, že jsme si rozdělili kvalitu a dynamiku vystoupení do tří částí. Bylo to proto, že každé vystoupení mělo obrovský význam, hodnotu, na rozdíl od předcházejících ročníků, kdy jsme vždy měli jedno či dvě čísla, která byla dynamická a ukázky jsme dávali nakonec. Byly to vrcholy programu. Nyní jsme vrcholů měli více, takže jsme si udělali bloky. Bloky jsme trošku museli zpřeházet, jak jsem již říkal, kvůli počasí v sobotu. V neděli jsme je dodrželi. Snažili jsme se program udělat tak, aby se dynamické ukázky střídaly s těmi poetičtějšími, abych tak řekl,“ přiblížil záměry pořadatelů letový ředitel. 

Přes tři desítky účinkujících doplnily další desítky letců, kteří se přiletěli na akci podívat. Diváci mohli spatřit také nevšední vystoupení bojového letounu Gripen. 

„Gripeny jsou velmi populární záležitost. Lidé chtějí vidět a slyšet hlavně ten hluk, který vytváří. Jednalo se ale o unikátní záležitost – o ukázku zásahu Gripenů na civilní letadlo. Letouny armády musí najít letadlo, to identifikovat a nějakým způsobem s ním navázat komunikaci, kdyby tedy nekomunikovalo po rádiu. A následně ho přivést na letiště, kde ho buď navedou na přistávací dráhu či ho donutí přistát. To je podle situace. Buď je to narušitel či je to zbloudilec, který tápe a hledá cestu domů. Jeden Gripen letadlo naviguje tím, že letí vedle něj a přivede ho k letišti. Tam mu signálem ukáže vysunutí podvozku, že má přistát. Pak ho oba monitorují. Po přistání nám Gripeny udělaly průlet, zamávaly a ukázka skončila. Myslím, že se to divákům velice líbilo,“ vysvětlil scénář vystoupení Rod. 

Zmíněné srdce na obloze vytvořili pomocí dvou větroňů členové rakouského Blanix Teamu. 

„Což je skupina, která létá na větroních české značky Blaník, takovou slétanou sestavu s dýmovnicemi. Ti po ukončení sobotního programu i vlastně v neděli, vytvořili z dýmovnic obrovské srdce přes celou oblohu. Umocněno to bylo v sobotu obzvláště tím deštěm, protože lidé si něco vytrpěli, poté měli jednu dynamickou ukázku za druhou a taková krásná tečka, a i pro mne, v sobotu to bylo s hudbou - srdíčko na obloze vyjadřovalo vše možné. Létání je srdeční záležitost. Takže i z tohoto pohledu se mi to osobně moc líbilo. Myslím si, že i spoustu diváků to zaujalo a ocení to,“ komentoval vystoupení ředitel leteckého dne. 

Další dechberoucí podívanou předvedla čtveřice The Flying Bulls Aerobatics Team. Piloti,označovaní jako „vzdušní akrobaté“, splynou při svých leteckých vystoupeních v jednotný celek v oblacích. Divákům předvedli letecké prvky, které nedokáže žádná jiná skupina na světě. 

Absolutním vrcholem bylo vystoupení salzburgského pilota Reinera Wilkeho s helikoptérou Red Bull Bö-105. Diváci tak na vlastní oči mohli spatřit to, co umí nabídnout pouze čtyři stroje na světě - rolování válcování, dělání přemetů vpřed i vzad a další akrobatické prvky. 

Do Chebu přiletěl i legendární obojživelný letoun Consolidated PBY „Catalina“. Hydroplán s člunovým trupem umožňuje starty a přistání jak na vodě, tak i na souši, a to díky zatahovacímu podvozku. Stroj zavedený do služby roku 1936 dokáže na jedno natankování doletět z Chebu na Island a zpět.

Pořadatelé se v letošním roce museli vyrovnat s řadou omezení kvůli koronavirové nákaze. 

„Já musím nejdříve říci, že letecký den se podle typu připravuje rok, tři čtvrtě roku. Je to práce na dlouhou dobu. Začínali jsme již na podzimu roku 2019. Pak nám do toho přišla koronavirová krize. Odložili jsme přípravy, abychom minimalizovali eventuálně náklady. Čekali jsme zhruba do konce května. Začátkem června jsme se rozhodli, že když nastává uvolňování, že by mohlo pokračovat, takže i my budeme pokračovat v přípravách. Přípravy jsme rozjeli na plno, protože jsme měli samozřejmě skluz. Někde ale v začátku toho finiše, do kterého jsme šli, jsme navštívili Krajskou hygienickou stanici v Karlových Varech. Zde jsme dlouze diskutovali opatření, která bychom měli přijmout. Pro nás bylo závazné jedno, a to bylo opatření Ministerstva zdravotnictví ohledně akcí konaných ve venkovních prostorách, kde bylo povoleno max. 5 sektorů po tisíci lidech. Takže to jsme věděli, že dodržet musíme. Pak jsme přijali celou řadu dalších opatření, která nám byla doporučena Krajskou hygienickou stanicí. Nebylo to ani příjemné a ani levné. Nicméně se vytvořilo 5 sektorů. Do sektorů jsme prodávali vstupenky, lidé byli označeni páskou. Každý sektor měl své zázemí, své stánky s potravinami a i s dalšími věcmi. Měli tam toalety, hygienu, dezinfekce apod. Z každého sektoru byl naprosto fantastický výhled. Nemyslím si, že by to znamenalo omezení při samotné produkci. Nicméně trošku komplikované to bylo. Museli jsme lidi vypáskovat, nějakým způsobem roztřídit a museli jsme počítat, kolik nám do sektorů vchází diváků,“ dodal Rod. 

Pořadatelé přijali množství pozitivních reakcí na letošní ročník a věří, že se podaří zachovat zhruba dvouletý cyklus, kdy se Letecký den v Chebu pořádá. Osmý ročník by tak mohl proběhnout v roce 2022. Výsledek záleží na celé řadě okolností, především finančního rázu. V letošním roce podpořilo město Cheb akci částkou 1,7 milionu korun. 

Další podrobnosti o letadlech, která se v Chebu představila, najdete na stránkách www.leteckydencheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy