Cheb: Ředitel Galerie 4 Illek oslavil 70 let velkou výstavou (TV Západ)

Chebská Galerie 4 připravila v rámci projektu Jubilanti výstavu svému zakladateli a dlouholetému řediteli Zbyňkovi Illkovi. U příležitosti jeho 70. narozenin se v pátek 15. března uskutečnila vernisáž jeho retrospektivní přehlídky v bývalém špýcharu na Františkánském náměstí.

dezinfekce

Za Kraj se akce zúčastnili radní pro kulturu Oľga Haláková, která připomněla nedávnou návštěvu ministra kultury a jeho pochvalných slov na adresu této nejstarší české galerie fotografie. Ta vznikla při Okresním kulturním středisku už v roce 1985 v prostorách v Kamenné ulici. Hejtman Petr Kulhánek pogratuloval oslavenci a poděkoval za vedení této významné krajské kulturní instituce. Svá slova díků připojil také starosta Chebu Jan Vrba. 

K výstavě ve 3. podlaží s názvem 7 x 10 bylo pozváno deset fotografek z Čech i zahraničí, přičemž jedna z nich, Gabriela Fárová, také promluvila na vernisáži. 

„Zbyněk Illek je fotograf, kamarád, pedagog, ale hlavně galerista, který vybudoval něco v místě takříkajíc z ničeho, nikdo neočekával, že galerie fotografie se ujme v tomto místě, obzvlášť v roce 1985. A svojí pílí a houževnatostí ta galerie se stala nejdéle trvající galerií v celém Česku, galerii věnované fotografii samozřejmě. A tak bych ti ráda Zbyňku popřála, aby si byl zdravý, aby jsi motivoval stále hodně lidí stejným způsobem, jako si to doposud dělal. Vytáhl je na místa, která nikdy neviděli a zorganizoval workshopy, o kterých se jim ani nezdálo, děkuji,“ zakončila svou gratulaci Fárová. 

Promluvil také ředitel karlovarské Galerie umění Jan Samec, jenž vzpomněl na počátky jejich přátelství v 80. letech, kdy se sešli pracovně a jejich spolupráce pokračuje dodnes.  

„Já bych vlastně chtěl jenom říct, že mě velmi těší to, že Zbyněk Illek i po všech těch letech, po těch dekádách, že má stále stejnou tu jiskru v oku a že pořád jako vlastně tu aktivitu už tehdy, kterou jsem v něm objevil, má v sobě pořád. A já bych mu chtěl popřát jako do těch dekád, protože jich je víc než 7. Tak tak jsem připravil speciální, tohle ti připravila Becherovka 7 dekád a já ti s dovolením popřeji, aby ti to i dále fungovalo po všech stránkách. Máme tě rádi,“ popřál jubilantovi Samec. 

Své přání přednesl také významný fotograf, teoretik fotografie a spisovatel Josef Moucha. Připomněl, že vyvzdorovaná galerie v pohraničí poskytovala výstavní azyl i pro řadu autorů, kteří se nemohli prezentovat v Praze a jiných velkých městech.

Závěrečné slovo pak připadlo samotnému oslavenci. Te poděkoval všem, kteří přišli popřát, zúčastněným autorkám a nezapomněl také zmínit díky celému pracovnímu kolektivu. A uvedl také koncept své současné výstavy.

„Jsem šel opravdu do retrospektivy, to znamená do mé první vážné fotografie z roku 1978. A uvědomil jsem si, že pokud bych vystavoval celé soubory, tak bych potřeboval daleko více prostoru. Nicméně jsem se rozhodl, že z téměř ze všech souborů ukáži alespoň nějakou fotografii. Takže vznikla taková mozaika, jejíž dílky, když se poskládají dohromady, tak vytvářejí nějaký obraz o Zbyňku Illkovi, fotografovi,“ dodal ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek. 

Poté již přišli další gratulanti a všechny výstavy toho dne tím byly zahájené. Kromě retrospektivy Zbyňka Illka to byla již zmíněná expozice 7x10 v níž kromě Gabriely Fárové přispěly každá z deseti autorek, se kterými jubilant spolupracoval, sedmi snímky - Katarina Brunclíková, Štěpánka Jáchymová, Dana Kyndrová, Adéla Leinweberová, Markéta Luskačová, Janna Riabowa, Alice Šmídová, Tereza z Davle a Sandra Torralba. Obě výstavy budou k vidění do 19. dubna.

Jako třetí pak byly zahájeny Vzájemnosti - skupinová výstava autorů představující dokumentární fotografie ze zákulisí workshopů, vernisáží, kulturních akcí a setkání pořádaných Galerií 4. Tato expozice pak končí až 29. května.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy