Cheb: Připravuje se projekt na obnovu Křížové cesty k Maria Loreto (TV Západ)

Unikátní křížová cesta k poutnímu místu Maria Loreto na Chebsku má šanci na svou obnovu. Přibýt k ní by měla další turistická trasa, jež umožní projít okolím se začátkem i koncem přímo u zmíněné kulturní památky.

dezinfekce

Proběhly první koordinační schůzky, při kterých se diskutovalo o celkovém konceptu a jednotlivých bodech realizace.

„Tak ten koncept by měl především ukázat na historický průběh celé trasy, potom na možnosti, jak tento historický průběh doplnit. A hlavně potom ten koncept by měl ukázat, jak by měl vypadat vůbec vzhled těch jednotlivých zastavení vedle těch, která zůstala. To znamená, že některá ta zastavení už byla obnovená, některá bohužel během doby už do roku 1989 spadla nebo byla odstraněna násilně. Takže jestli jejich vzhled bude tak historizující, jak vypadala, anebo jestli eventuálně se jedná o to, že by tam mohla být třeba nějaká moderní úprava,“ uvedl místostarosta Chebu Michal Pospíšil. 

Před realizací, kterou by měla koordinovat Nadace Historický Cheb, bude potřeba vyřešit řadu úkolů. Nejen finanční stránku věci, ale také pozemky, na kterých jednotlivá zastavení stojí. Naštěstí se jedná jen o malou část, většina staveb je na pozemcích města nebo církve. 

„V roce 2006-2007 kdy vznikl vlastně ty první úvahy a první nástřely, tak jsme se včetně cest, těch kapliček, které by byly vytvořeny tak, jak byly v té době baroka, tak jsme se pohybovali někde na částce kolem čtyřiceti milionů korun, což je suma poměrně značná. Dnes s nárůstem můžeme počítat s tím, že jsme na dvojnásobku. A samozřejmě to financování bude takzvaně prostě postupné - per partes. To znamená, budeme využívat momentální dotační tituly, které nám nabídnou, jak už je to pro Ministerstvo kultury, nebo případně na přeshraničních programech, jako je třeba INTERREG nebo nebo jiné, třeba na IROP nebo  pokud by nám dali ještě třeba dejme tomu ze Životního prostředí na nějaké úpravy podél cesty,“ dodal Pospíšil.

Poutní areál Maria Loreto vystavěli mezi lety 1664 – 1689 jezuité, přičemž souběžně vznikala křížová cesta inspirovaná jeruzalémskou Via Dolorosa. V 50. letech minulého století bylo poutní místo kvůli své poloze poblíž hranic s Německem zabráno armádou. Zchátralý areál se po roce 1989 podařilo díky chebskému rodáku Antonu Hartovi postupně obnovit a v současné době je místem setkávání i nejrůznějších akcí a mší. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy