Cheb: Při přípravách expozice krojů probíhá spolupráce (TV Západ)

Svaz Němců – region Chebsko se ve svém potkávacím centru na chebském náměstí Krále Jiřího 36 věnuje mimo jiné zachovávání kulturních a vlastivědných znalostí. Jeho členové v současné době spolupracují s chebským muzeem na přípravě expozice krojů v památkovém objektu – chebském statku v Milíkově. Konzervátorka Eva Plesníková, která se na expozici podílí, se přišla přiučit pletení tradičních bavlněných ponožek. Tuto techniku už dnes zvládá málokdo.

dezinfekce

"V podstatě kroje zpracovávám celé. Boty nešiji. Konkrétně nyní nepletu punčochy. A klobouk jsem si též nefilcovala, jinak v podstatě dělám úplně od začátku do konce vše - od studia historických krojů či historických střihů, materiálů až po úplné zhotovení. V chebském depozitáři chybí kompletní zpracování. Chybí tam vůbec jako sbírkový předmět punčochy – chebské, ke kroji. Chybí jejich zpracování, jak se pletou. Proto jsem zkontaktovala Danušku, abych navázala a mohla je zaznamenat. Proto bych se to chtěla i naučit, abych je mohla do toho depozitáře uplést a přidat jako další sbírkový předmět," uvedla Plesníková. 

Egerlandské kroje byly praktické a pohodlné. Jejich dokonalé repliky budou moci od září obdivovat návštěvníci nové milíkovské expozice. 

"Budou tam čtyři historické figuríny, myslím, že figuríny z konce 19. století. Jsou dřevěné, kašírované či sešívané. Jsou to figuríny všeho druhu a budou oděny do chebského historického kroje. Ještě řeknu, že ten kroj je replika z poloviny 19. století. Hodně typické, konkrétně pro chebský egerlandský kroj, jsou tyto dámské manžety, vyšívané barevně, kdy tam musela být modrá, žlutá, černá a bílá. Toto je hodně typické. Potom opět u dámského kroje tento živůtek, kdy na zádech je vyšívaný tzv. strom života a v dolním okraji jsou skládané stuhy," dodala Plesníková. 

Výroba pletených ponožek je náročná na čas a vyžaduje zručnost a zkušenosti. 

"Mně to trvá tak 32 až 34 hodin, záleží, zda jsou to pánské či dámské, celý pár. Nejtěžší jsou tyto pucky. To je nejtěžší, je to na dlouho. Pak už to jde. Já jsem pletla již kdysi dávno. Toto pak již byl pokus omyl než jsem se dostala k originálu toho vzoru – zkoušení, zkoušení a zkoušení," komentovala výrobu ponožek Dana Chlupová z Lokte. 

Vzory jsou popsané v textu a určité pasáže si také přepisuje paní Chlupová do vlastních záznamů. Při pletení se probírají nejrůznější detaily technik, ale také souvislosti nošení krojů i obecně života a tradic egerlandské kultury. V návštěvnickém centru jsou bohaté prameny a možnosti informování. 

"Potkávací centrum je pro veřejnost nejen pro setkávání našich členů, ale i jak turistů, tak Chebanů. Rádi je uvítáme, protože my zde tady samozřejmě představujeme každé tři měsíce nějaké výstavy různé. Např. Nyní Ztracené mlýny na Chebsku. Máme tady i jiné různé architektury. Hodně právě děláme i videoprojekce, co se zde dříve nacházelo na Chebsku. Rádi je uvítáme, ať přijdou, bude to skvělé, když přijdou," pozval všechny předseda Svazu Němců – Region Chebsko Alois Franz Rott. 

Návštěvnické centrum je otevřené v úterý a ve středu každý týden, ale lze si domluvit i jiný termín. Veškeré informace a kontakty lze najít na webové adrese landesversammlung.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy