Cheb: Padlo trestní oznámení na část bývalého vedení města (TV Západ)

Rada města Chebu odsouhlasila vrácení platné vyhlášky proti hazardu na jednání zastupitelstva. Reagovalo tak na červencové zadání zastupitelů, aby byla vypracována nejen ekonomická, ale i právní analýza stavu.

dezinfekce

Obává se totiž, že by v budoucnu mohlo dojít k placení desítek milionů na pokutách za nerovné podmínky při podnikání.

„Právník města dal k této vyhlášce vyjádření, že ne stoprocentně odpovídá, já to říkám svými slovy, požadavku zákona a konkurenčního boje nebo podnikání jako takového. Ale na druhou stranu, když jsme  hovořili s právníkem, jak je to najednou možné, že vyhláška až tak stoprocentně nekoresponduje – nevyhovuje, tak vyšlo najevo, že podobný, akorát jinými slovy, právní rozbor, měl 27. září loňského roku už pan Jalovec k dispozici. S tímto právním rozborem zřejmě neseznámil vedení města, možná, že o tom věděla paní Licková, jako předkladatelka návrhu vyhlášky, ale jako místostarosta jsem o tomto vůbec nevěděl, Radní o tom také nevěděli a zastupitelé v materiálech o vyhlášce tuto zprávu nebo právní rozbor neměli. Tzn., že se to nyní vrací zpátky do zastupitelstva s tím, že vyhláška zřejmě bude nějakým způsobem upravována nebo opravena. V žádném případě, opakuji, že v žádném případě vedení města, koaliční partneři, a já předpokládám, že ani opoziční partneři, nechtějí vrátit hazard zpět do Chebu, do středu města. Opakuji, vůbec se o tom nikdy neuvažovalo a neuvažuje. Je to z hlediska bezpečnosti občanů a prevence mládeže nepřijatelné. Jedná se zde o lokalitu Horní dvory, která je úplně mimo dosah i MHD. Pak jde o další lokalitu, jak jsem se dozvěděl, tak v Intersparu je Casino, tak, jak pan Třešňák tuto kauzu vyvolal ve své podstatě, a o tomto kasinu třeba někteří občané ani nevěděli, že tam je. Nebyl tam žádný delikt, žádné problémy tam nebyly. Takže o tomto bude zastupitelstvo jednat. Myslím si ale, že nejdůležitější kauza je v tom, že zastupitelé neměli relevantní podklady při schvalování této vyhlášky. Museli jsme jako vedení v tomto směru podniknout, protože chráníme zastupitele, chráníme město, neboť může dojít k několikamilionovým sankcím pro město nebo bude platit některé věci podnikatelům. Tzn., že hovoříme o desítkách milionech, jak jsem se dozvěděl. Není to stoprocentně vyčísleno. Takže nám nezbylo nic jiného než podat trestní oznámení na toho, kdo zamlčel relevantní, důležité informace, tzn. na pana Jalovce. Předkladatelkou vyhlášky byla dr. Licková, takže i na ni bylo podáno trestní oznámení,“ vysvětlil starosta města Zdeněk Hrkal.

Bývalý starosta i místostarostka s obviněním nesouhlasí a argumentují předvolebním bojem a šlendriánem právního zastoupení města. Městu žádné sankce podle nich nehrozí.

„Rozhodně, podle mého názoru a podle názoru mých právníků, absolutně ne. Protože vyhláška, kterou jsme schválili v roce 2017 naopak odstranila chyby, ke kterým došlo v děčínské vyhlášce. Když jsem se dívala na stávající rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které vyšlo v květnu 2018 a na které právě poukazuje dr. Vlna, tak jsem zjistila, že opravdu ta děčínská vyhláška tam nebyla dodržena, nebyl dodržen princip proporcionality, na který poukazuje právě dr. Vlna a který právě my jsme v roce 2017 splnili tou vyhláškou,“ argumentuje bývalá místostarostka Gabriela Licková.

„To trestní oznámení je naprosto nerelevantní a policie ho stoprocentně odloží. Jednak je důvodem, že se opírá o pochybná tvrzení městského právníka dr. Vlny, který se ale vyjadřoval ve svém mailu, který mi údajně zaslal, pouze k pracovní verzi vyhlášky, nikoliv k tomu, co bylo schváleno Zastupitelstvem. Zároveň bych chtěl upozornit, že  se jednoznačně jedná o snahu očernit dva lídry opozice před nadcházejícími komunálními volbami,“ dodal bývalý starosta Chebu Antonín Jalovec.

Ve čtvrtek 20. září proběhne od 14 hodin poslední plánované zasedání Zastupitelstva města Chebu před komunálními volbami. Jeho online přenos můžete sledovat na stránce tv.cheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy