Cheb: Odhalena 37. Lavička Václav Havla (TV Západ)

V projektu pamětních míst – laviček - bývalého prezidenta Václava Havla přibyla další lokace. Na chebském náměstí bylo v pondělí 27. července slavnostně odhaleno 37. místo pro dialog dle projektu bývalého velvyslance ČR v USA Petra Gandaloviče a architekta a designéra Bořka Šípka. Cheb se tak stal druhým místem v kraji po Karlových Varech, kde lavička Václava Havla stojí.

dezinfekce

Na pořízení se složili dárci prostřednictvím sbírky vyhlášené Komunitním a osvětovým společenstvím Cheb. Výběr místa nebyl náhodný. 

„Je tady právě proto, že zde na náměstí vítali nadšeně Chebané v březnu 1990 pana prezidenta. Myslím si, že právě tady ta pravá strana Špalíčku začne ožívat a budou se zde dít věci, protože to je Lavička Václava Havla. Sbírku jsme vyhlásili v březnu 2019. Takže to je zhruba rok a půl. Což je z mého pohledu velmi rychlé. Reakce byly velmi rozporuplné – ode zdi ke zdi. Spoustu nadšených a spoustu velmi nenávistných – pro mě nepochopitelně nenávistných, reakcí. Těší mě ale, že jsme to opravdu dali ze soukromých darů, že jsme nepotřebovali žádné veřejné peníze,“ uvedla Lucie Poláková z Komunitního a osvětového společenství Cheb. 

V úvodu akce zahrálo trio složené z hudebníků Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně. Poté již došlo k odhalení lavičky, kterou tvoří dvojice židlí a stolku obepínajícího strom se známým motem „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“.

V projevu vystoupil starosta Chebu Antonín Jalovec, který vyzdvihl význam místa a jeho duchovní hodnotu.  

„Největším problémem tohoto regionu není ekonomika, největším problémem je duchovní vyprahlost. To je největší problém. I proto odsud lidé odcházejí, proto se zde spousta věcí nedaří nebo se daří hůř než někde např. na jižní Moravě či jižních Čechách. Tato lavička – jejím odpůrcům nejvíce vadí to, že se jmenuje Lavička Václava Havla, ale to je ta největší přidaná hodnota. To je to duchovno, které s ním přichází a které malým pramínkem sytí duchovní vyprahlost celého regionu. Když je region duchovně vyprahlý, tak tam lidé jen bydlí a nejsou tam doma. Věřím, že alespoň my už zde doma jsme, a že i ta lavička přispěje k tomu, že se zde budou trošičku více cítit doma další lidé, že se město stane domovem svých obyvatel, ne bydlištěm. Za to vám moc děkuji, a to především paní Polákové,“ zdůraznil starosta Jalovec. 

Ředitel Knihovny Václava Havla, který působil jako tiskový mluvčí a poradce prezidenta Havla, zavzpomínal na vztah bývalého disidenta obecně k pomníkům. 

„On (Václav Havel) si nepotrpěl na takovou tu historickou pompu, na pomníky, ke kterým se lidé chodí klanět atd. Víte, v jaké žijeme době. Dnes být pomníkem, není jistá existence (smích). Spousta lidí pomníky irituje, spoustě lidem vadí – některé právem, některé méně právem. Ale tato myšlenka, kterou poprvé pojal přítel Václava Havla a výtvarník Bořek Šípek je o něčem jiném. Je to o dialogu – lavička pro dvě osoby, o místě k zamyšlení, ke změně názorů, o místě, kde se můžeme na chvilku zastavit a říci, jak na tom jsme, proč zde jsme, jaké hodnoty vyznáváme. Je to lavička neobyčejně demokratická. Nemusí si k ní sednout jen obdivovatelé Václava Havla, mohou si k ní sednout i lidé, aby si stěžovali na Václava Havla, či jeden obdivovatel a jeden stěžovatel a mohou si spolu navzájem povídat o tom, proč mají takové názory jaké mají. To vše pomáhá společnosti a nám žít jeden s druhým, protože jedním z hlavních problémů dnešní doby je, že lidé spolu přestávají mluvit. Spolu mluví jen ti, co spolu souhlasí a pak jen ti, co souhlasí zase s něčím jiným. Mezi sebou se ale již nedomluví. Z toho vzniká spousta problémů a potíží. Takže toto je místo, kam se může posadit a zamyslet se každý a co si myslí, to už je jeho věc,“ komentoval místo Žantovský. 

Po slavnostním přípitku využila řada účastníků místo k fotografování. Přednostně pro dárce bylo poté od 18 hodin připraveno premiérové promítání snímku Havel od režiséra Slávka Horáka. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy