Cheb: Novým starostou města je Ing. Jan Vrba (TV Západ)

Ve čtvrtek 20. října proběhlo na chebské radnici ustavující zasedání Zastupitelstva města. Celkem 29 zvolených zástupců ze sedmi stran, hnutí a uskupení složilo slib zastupitele. Hnutí ANO 2011 s 11 mandáty složilo koalici s Volbou pro kraj se třemi zástupci a dvěma zastupiteli za ODS.

dezinfekce

Celkem tak disponuje v novém Zastupitelstvu 16 hlasy. V opozici skončila sedmičlenná Volba pro město, tříčlenná Koalice pro Cheb a SPD se třemi nově zvolenými zastupiteli. V devítičlenné Radě města obsadí ANO pět míst, tři získali zástupci VOK a jeden radní za ODS. 

Volbě starosty města předcházela diskuse s dotazy z řad opozice, které se týkaly jak osoby navrhovaného starosty, tak řešení aktuálních problémů města. Ve veřejném hlasování pak byl 16 hlasy zvolen starostou města Chebu Ing. Jan Vrba. Ten převzal po dosavadním starostovi Mgr. Antonínu Jalovcovi řízení zasedání a od tajemníka Městského úřadu Mgr. Václava Sýkory MBA starostenský řetěz. 

Prvním místostarostou, tedy statutárním zástupcem starosty byl zvolen Ing. Michal Pospíšil za ODS. Druhým místostarostou pak Pavel Pagáč z Volby pro kraj. V Radě města, která byla zvolena jedním hlasováním, dále zasednou: za ANO 2011 Petr Bauer, Gabriela Dostálová, Mgr. Zdeněk Hrkal a Bc. Petr Truhlář MBA, za Volbu pro kraj Mgr. Štěpánka Černá MBA a Mgr. Bc. Petr Ptáček. 

Zřízení finančního výboru a kontrolního výboru předcházela další diskuse. Po skončení zasedání odpověděl nový starosta na otázky médiím, především jaké budou priority nového vedení a jeho první kroky.

"Především musíme zjistit, co všechno je rozpracováno, v jakém stavu ty záležitosti jsou. Nejdůležitější věc jsou otázky nákladů na energie a především dokončení lávky přes nádraží, kde jsme se dostali do kritické situace z hlediska financování. A pak bychom se chtěli vrátit k těm záležitostem, které se týkají péče o městský majetek, kde vidíme, že byla zanedbaná oblast Dominikán, chebský klášter dominikánský, původně KASS, kde už padají stropy, je třeba se tomu věnovat. Tam už se nějaké projekční práce začaly dělat, to je určitá priority. Stejně tak jako podmáčený zimní stadion a stejně tak, jako ve špatném stavu sportovní hala, která z hlediska energetického absolutně nevyhovující. A co je ještě před tím vším, to je problém Městské knihovny, kde došlo k zahoření ve skladu knih a v podstatě knižní fond je zcela zničen. A tam to bude stát hodně peněz to dát do pořádku a hodně asi odborné práce a času. Do toho se musíme pustit asi hned. A z hlediska toho, co zajímá občany – musíme se věnovat vánočním trhům. Vůbec nevíme v jakém stavu je jejich příprava a v jakém rozsahu je udělat i z hlediska je udělat i z hlediska nákladů," vyjmenoval některé z hlavních úkolů nový starosta Chebu Jan Vrba. 

A dodal také svůj pohled na fungování koalice i spolupráci s opozicí.  

"V koalici si myslím, že by problémy být nemusely, protože ta jednání byla příjemná a rozumíme si i lidsky, se domnívám. Takže to je dobře. Jsou tam odborníci, v řadě případů velcí odborníci ve svých oborech. My bychom se chtěli orientovat spíše než v politických vodách v těch odborných. Takže to považujeme za důležité a to je náš cíl. Takže odbornost a podívat se ty věci z hlediska financování opravdu toho nejdůležitějšího a ne to, co je třeba zajímavé na efekt, ale toho fundamentu toho města. To považujeme za úplně prvořadou záležitost," dodal Vrba. 

Celý záznam jednání můžete shlédnout v archivu na stránkách města Chebu na adrese tv.cheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy