Cheb: Na univerzitě by měly přibýt čtyři zdravotnické obory (TV Západ)

Nové obory by se v následujících letech měly otevřít pro studium na Západočeské univerzitě v Chebu. Shodli se na tom zástupci školy, Karlovarského kraje a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Podrobnosti pak ve středu 3. července zazněly na tiskové konferenci na půdě školy po jednání všech zúčastněných stran včetně zástupců města Chebu.

dezinfekce

„Od 1. září 2020 by se pod Fakultou zdravotnických studií měl otevřít obor Fyzioterapie zhruba s 25 až 30 studenty a obor Zdravotní sestra, prezenční studium, také zhruba s 25 až 30 studenty. Fakulta zdravotnických studií dnes v uvozovkách v Plzni na Západočeské univerzitě nemá prostorové možnosti dále se rozvíjet. Jak jsem již řekla, tak v letošním roce se na Fakultu zdravotnických studií na obor Zdravotní sestra prezenční studium a kombinované studium Fyzioterapeut a záchranář hlásilo 984 studentů, ale fakulta mohla přijmout pouze 184. Z analýz, které máme, tak se tam hlásila i řada studentů z Karlovarského kraje. Ale my bychom si přáli, aby k nám – sem na Západočeskou univerzitu v Chebu, přišli studovat i studenti z jiných krajů, protože je pak zde velká možnost toho, že by tady našli pracovní uplatnění a že by v kraji zůstali,“ popsala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. 

Pokračovat budou i jednání s Fakultou pedagogickou kvůli nedostatku kvalifikovaných učitelů v kraji a Fakultou strojní, jejíž absolventi by mohli najít práci například v plánovaném polygonu BMW. 

„Máme některé systémové nástroje, které jsme právě zavedly pro podporu celospolečenských potřebných profesí. Dovedu si představit, že i v rámci programu Re:Start zaměříme naši podporu třeba na pedagogické fakulty v strukturálně postižených regionech, což by mohlo prospět i nabídce pedagogického vzdělání tady v Karlovarském kraji. Druhou rovinou konkrétní pomoci je, že chceme pokračovat dál v celospolečenských potřebných profesí a jejich podpoře. A tam se nabízí skutečně podpořit vzdělávání zdravotních sester, a to je zase věc, která by mohla probíhat zde na půdě Západočeské univerzity, na pobočce v Chebu,“ potvrdil možnosti ministr školství Robert Plaga. 

Děkan Fakulty zdravotnických studií do 15. července zašle požadavky související s materiálně technickým a personálním zajištěním rozšířené kapacity v Chebu. Kromě potřebných akreditací bude škola potřebovat i navýšení financí o zhruba 14 milionů korun.  

„Ta struktura je zhruba polovina a polovina. Sedm milionů je řekněme na personální zabezpečení a polovina na vybavení. Personální zabezpečení musí být zajímavé pro obě dvě strany – lékaře, kteří nám učí, i pro pedagogy, ale i pro personál. Bohužel je to ale velmi specifická oblast, nejsou to nějaké nadstandardní platy, ale průměrné platy v této kategorii. A to vybavení samozřejmě musíme mít, protože to dáváme Národnímu akreditačnímu úřadu, jestli to konkrétní technické zázemí a vybavení je pro výuku vhodné a my tam nějaké minimální mít musíme, aby naši studenti měli tu danou kvalitu,“ přiblížil děkan Fakulty zdravotnických studií Lukáš Štich. 

Potřebná bude nejen spolupráce s nemocnicemi v kraji kvůli praxi studentů, ale také finanční podpora města Chebu. To dlouhodobě poskytuje příspěvek 500 tisíc korun ročně na Univerzitu třetího věku a dovybavení školy.  

„Nicméně, myslím si, že klíčovým problémem jsou provozní prostředky. Ty jsou, řekl bych, již trošku v řádově větších objemech, a to už město samozřejmě táhnout nemůže za své, zejména pokud by tam byly další obory, jako zdravotnictví, příp. i pedagogika, což bychom samozřejmě vítali. Proto by musela být spolupráce jednak s Karlovarským krajem, že by se na tom musel podílet Karlovarský kraj a hlavně si myslím, že by to mělo systémově řešit Ministerstvo školství, protože objektivně, výuka v malých skupinkách a mimo sídlo vysoké školy jsou vždy vícenáklady, které pokud chceme, aby zde studium bylo, tak je potřeba to nějakým způsobem uhradit. O čem jsme se ale bavili, a to si umím představit, i když nyní mluvím za sebe, protože by to samozřejmě muselo schválit zastupitelstvo, tak je pokrytí nebo alespoň částečné pokrytí vstupních nákladů čili úvodní, vlastní náklady, které souvisí s tím, že, nyní budu mluvit konkrétně o oboru Zdravotní sestra, které zde bude, tak Fakulta zdravotnických studií by zde musela pořídit nějaké pomůcky, vybavení pro výuku, a to samozřejmě nejsou úplně malé částky. Myslím si, že pan děkan to odhadoval na částku sedm milionů korun. Takže neříkám celou tuto část, ale myslím si, že i významnou část této částky si umím představit, protože já vždy říkám, jednorázovou investici, aby se něco rozběhlo, to si umím představit i v relativně vysokých částkách, podpořit z města. Ale provozní prostředky, to bývá problém,“ dodal místostarosta Chebu Miroslav Plevný. 

Fakulta ekonomická Západočeské univerzity Plzeň působí v Chebu již od roku 1990. Děkankou je v současné době Michaela Krechovská.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy