Cheb: Na radnici se diskutovalo o dalším osudu Máji

Problematika Domova pro osoby se zdravotním postižením přivedla na radnici čtyři desítky pečujících.

dezinfekce

Téměř čtyři desítky pečujících, převážně rodičů, pěstounů či zaměstnanců domova přivedl na diskusní besedu zájem o další osud Domova pro osoby se zdravotním postižením Mája v Chebu a stejně tak o druhý typ služby, který Mája nabízí - denní stacionář. Setkání vzešlo z iniciativy místostarostky Gabriely Lickové, v jejíž kompetenci je oblast sociálních věcí. Vedle vedení města se diskuse zúčastnil i ředitel organizace Robert Plachý i někteří zastupitelé.

„Z výsledků krajské kontroly vyplynulo, že domov neodpovídá současným standardům poskytování sociálních služeb. To znamená, že v domově chybí odpovídající materiální zajištění pro klienty, ať už se jedná o výtah, nebo speciální vany, problém je v poskytování dvou služeb klientům v jednom společném prostoru. Jsme ze strany kraje vyzváni k řešení této situace, termín je konec letošního roku. Jednou  z navrhovaných možností je i přemístění klientů do krajských zařízení,“ sdělila v úvodu místostarostka Licková.

Od 1. 1. 2008 zařízení Mája od Karlovarského kraje převzala Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb, příspěvková organizace. Sociální služby zařízení Mája byly rozšířeny o novou službu Domov pro osoby se zdravotním postižením s celoročním pobytem klientů, včetně uživatelů se soudně nařízenou ústavní výchovou. Věková skupina klientů byla rozšířena od 3 do 26 let. Od roku 2015 Karlovarský kraj přestal finančně podporovat týdenní stacionář pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením a z toho důvodu byli klienti týdenního stacionáře převedeni do služby Domov pro osoby se zdravotním postižením. Kapacita Domova pro osoby se zdravotním postižením je v současné době naplněna, denní stacionář vykazuje pět volných míst.

„Už předešlé vedení na problému pracovalo. V roce 2008 byl schválen záměr na rozšíření Máji. Od té doby se tato záležitost řeší. Byla podána i žádost o dotaci, bohužel město neuspělo,“ vysvětlil historii hledání řešení ředitel Plachý.

„V současné době vedení hledá vhodný objekt pro zajištění a pokračování služby denního stacionáře, obdoba školky. Máme nyní vytipovaný městský objekt v ulici Kamenná 40. Je třeba však některé prostory upravit tak, aby vyhovovaly potřebám klientů, ale výhodou domu je, že je zde výtah. Další pozitivum je i blízkost „Krajinky“, kam mohou klienti na vycházky do přírody. Náklady na rekonstrukci nejsou pro město tak vysoké, jako například jedna z uvažovaných variant přestěhování domova do bývalé školky Přemysla Otakara na Zlatém vrchu. Hledáme takové varianty, aby potřebné sociální služby zajišťované městem, byly zachovány,“ sdělil přítomným starosta města Antonín Jalovec.

O dalším osudu Domova pro osoby se zdravotním postižením město Cheb intenzivně jedná. Upřednostňuje provést důkladnou analýzu, na které se budou podílet i zástupci uživatelů a poskytovatelů sociálních služeb.

Místostarostka Licková chce, aby město v nové krajské koncepci prosadilo, aby klienti domovů pro osoby se zdravotním postižením ve věku 7 – 18 let vyrůstali v dětském kolektivu.

Jde především o zájem dětí - klientů. To bylo jasně patrné i ze setkání rodičů, opatrovníků a zaměstnanců domova, kteří preferují zachování stávajícího stavu, aby klienti i personál Máji zůstali pohromadě. Místostarostka Licková vyzvala přítomné, aby se aktivně podíleli na tvorbě sociální politiky města prostřednictvím členů Koordinační skupiny komunitního plánování rozvoje sociálních služeb nebo Komise sociální a zdravotní rady města Cheb.


Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy