Cheb: Na Jesenici soutěžily děti v jachtingu (TV Západ)

Oddíl jachtingu TJ Lokomotiva Chebu uspořádal o víkendu 16. a 17. září Jesenický pohár Q. Regaty nejmladších jachtařů juniorů v lodní třídě Optimist se účastnili zástupci klubů z okolí, ale i ze Sokolova nebo Prahy.

dezinfekce

„Je to vypsáno na několik rozjížděk. Postaví se trať formou trojúhelníku. Děti mají za úkol objíždět trať podle toho, jaký je vítr a počasí. Buďto jedou jedno kolo nebo dvě. Zhruba tak za hodinu mají odjetou jednu rozjížďku. Rozjížděk se jede několik. Je to vypsané na dva dny – jede se v sobotu i v neděli,“ popsal předseda oddílu Petr Žehra.

Budoucí jachtařské naděje již umí loď nejen řídit, ale i vysvětlit, co k čemu slouží. 

„Tady je stěžeň, na kterém visí plachta. Zde je ráhno a z druhé strany sprit. Plachta je upevněna provázky, na kterých je ambulantní uzel. Zde je očko na připevnění otěží a tady vaky, aby se to nepotopilo – ta loď, když se převrátí. Zde je kačena, která se zasouvá sem, aby to drželo kurz a touto gumou se to přidělá, aby nevyklouzla. Zde jsou otěže, tady se to cvaká za ten kroužek, tím se dotahuje plachta. Tady je pádlo, kdyby přestalo foukat a zde je kormidlo, které se cvaká sem za ty panty, a tím se řídí. Zde jsou popruhy, za které se vyvěsím, když hodně fouká, abych to vyvážil,“ popsal Tomáš Hošek, ročník 2007.

Závod malých jachtařů se na Jesenici vrátili po delší době.

„Byla tu několikagenerační pauza. My jsme rádi, že ti děti se sem  začínají vracet. I z našeho oddílu už začíná růst potenciál. Takže ještě otázka jednoho, dvou let, kdy zde budeme mít snad slušný tým i těch nejmenších,“ věří Žehra.

Počasí o víkendu nakonec umožnilo pouze tři sobotní rozjížďky. Třetí pozici obsadil Adam Popov, druhý skončil Vojtěch Klíma a prvenství si odvezl Jonáš Janota. Všichni tři závodí za Český Yacht Klub. 

Letošní sezónu hodnotí chebští jako úspěšnou. Počasí přálo, zázemí funguje a podpora města Chebu trvá. Hlavní je ale snaha všech nadšenců, kteří pomáhají s chodem klubu i pořádáním závodů. Sezónu letos uzavře v sobotu 30. září závod katamaránů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy