Cheb: Město ukončuje distribuci potravinových balíčků

S distribucí potravinových balíčků začal Cheb již v březnu loňského roku. Od počátku šlo o pomoc určenou osaměle žijícím seniorům ve věku od 75 let, kdy vysoké riziko nákazy bylo evidováno právě u této nejohroženější skupiny občanů. Poslední balíčky s potravinami určené seniorům bude město rozvážet v pátek 12. 2. 2021.

dezinfekce

Balíčky se základními potravinami začali rozvážet pracovníci Správy zdravotních a sociálních služeb. Postupně se přidávali i dobrovolníci z řad veřejnosti. Součástí balíčků byly i roušky, které v první vlně pandemie šili samotní občané. Po letní pauze, kdy se zdálo, že nákaza ustupuje, zasáhla druhá vlna, razantnější. Vedení chebské radnice reagovalo okamžitě a rozvoz balíčků obnovilo. Za pomoci dobrovolníků, herců chebského divadla a Farní charity se rozjela druhá vlna pomoci, která byla doplněna i další službou v podobě linky podpory.

Tato linka sloužila každému seniorovi, který potřeboval aktuálně zajistit např. doprovod k lékaři, vyzvednout léky z lékáren nebo zprostředkovat kontakty s různými institucemi. Mnohdy bylo zapotřebí i psychické podpory našich nejstarších a vlídné slovo bylo tou nejlepší okamžitou pomocí. Služba se setkala s velkým zájmem.

Koncem roku se zdálo, že bude distribuce balíčků ukončena. Důvodem byl velký nárůst onemocnění zaměstnanců úřadu i samotných dobrovolníků. Nákaza covid-19 v Chebu však po vánočních svátcích udeřila s takovou razancí, že radnice rozhodla o prodloužení rozvozu balíčků ještě o pár týdnů, tedy do poloviny února. O zajištění dodávek se v posledních týdnech zasloužili především chebští herci, kteří i nadále poskytují pomoc prostřednictvím seniorské linky pomoci.

Pomáháme v Chebu, je linka spojená s nouzovým stavem. Operátoři poskytují občanům pomoc každý všední den od 9.00 do 21.00 hodin na telefonu 777 355 370.

Všem, kteří seniorům pomáhali a pomáhají, patří velké poděkování. Právě díky těmto lidem nebyli naši senioři tak extrémně vystavováni možné nákaze v obchodních centrech. Světlem na konci tunelu, nejen pro seniory, se zdá být právě probíhající očkování. 

Od poloviny října 2020 do ukončení distribuce balíčků, tj. polovina února 2021, bylo rozvezeno celkem 6.178 balíčků pro 287 klientů v hodnotě 745.510 korun.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy