Cheb: Město navštívila rodina potomků Čechů z rumunského Banátu

Včera navštívila chebskou radnici rodina Estebana Mocka, jehož předci byli krajané z rumunského Banátu. V současnosti rodina žije v Argentině, kam odcestovala v roce 1936. Kořeny však má v našem regionu. Cheb a okolí ukazuje při své návštěvě pohraničí pan Mocek svým synům, aby poznali místa, kde žili jejich prapředci.

dezinfekce

V kanceláři starosty se hovořilo o životě lidí v rumunském Banátu, o využití lokality pro turismus, o přírodních krásách, zvycích i možnostech pomoci zdejším lidem k zachování koloritu spojeného s českým duchem.

V polovině srpna se bude v Banátu oslavovat 200. výročí založení Sv. Heleny. Oslav se na pozvání za město Cheb zúčastní místostarosta Pavel Pagáč, který cestu uskuteční ve dnech 18. – 19. srpna 2023.

Komunita banátských Čechů se nachází v okolí Aše, Házlova, Hranic, Libé a samozřejmě v samotném Chebu.

Z původního českého osídlení se do dnešní doby v rumunském Banátu zachovalo šest vesnic, kde žijí krajané, kteří se sem přistěhovali po roce 1823. Každá vesnice je něčím jiná, nádherně svá. Založili ji kolonisté z různých oblastí, kteří si s sebou z domova přivezli zvyky, kroje i nářečí.

Zdroj: Město Cheb

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy