Cheb: Lidé si naposledy prohlédli domy ve Špalíčku (TV Západ)

Roli průvodce po částech tří domů v chebském Špalíčku si opět vzal na sebe starosta města Antonín Jalovec. V sobotu 23. února se tak stalo zatím naposledy, protože se v těchto domech očekává rekonstrukce.

dezinfekce

„Už ve volebním období jsem se rozhodl, jako velký příznivec chebské historie, trošku ukázat lidem místa, která jsou běžně nedostupná. Jením z nich je část budovy Špalíčku, která je v současné době vyklizená, patří městu, ale lidé se tam podívat nemohou. Chtěl jsem jim umožnit, aby alespoň výjimečně měli přístup do těchto prostor a seznámili se s tím, jak Špalíček, coby ikona Chebu, vznikl a stavebně se vyvíjel,“ vysvětlil starosta.

V půl jedenácté proběhla první ze série zhruba 20 minutových prohlídek. Vzhledem k malým místnostem se mohlo najednou vydat na exkurzi maximálně 15 lidí.

„Zájem je obrovský. Již v minulém období jsem tady provedl asi 150 lidí. Nyní v pondělí bylo asi dalších 50 a dnes to vypadá na podobný počet. Takže zájem určitě je. Jsem strašně rád, že Chebané mají ke svému městu vztah,“ neskrýval radost starosta Jalovec.

V úvodu návštěvy historických objektů se lidé dozvěděli širší souvislosti starého a nového města i celého komplexu Špalíček.

„Zatímco tato strana, která leží více na východ, je hodně kompaktní, domy jsou v jedné linii, mají jednotné štíty atd., tak část, ve které jsme my, je velmi různorodá. Odděleny jsou metr šedesát širokou Kramářskou uličkou, což je jedna z nejužších uliček v České republice. Do ní také nahlédneme. My se nacházíme v domě, čp. 497 – červený dům. Vidíte, že má extrémně širokou střechu a extrémně vybíhá do náměstí,“ ukazoval na leteckém snímku průvodce zvědavým návštěvníkům.

V nejbližších týdnech město zjistí jak dopadne žádost o dotaci z norských fondů. Několik milionů korun by mohlo posloužit na vytvoření zajímavého prostoru sloužícímu k další podpoře turismu.

„V současné době se dojednává dotační titul na to, abychom využili tyto prostory jako zázemí pro expozici chebských krovů. Takže zde by měli sídlit průvodci chebských krovů. Měli by tady mít nějaké pomůcky atd. Rekonstrukce by měla začít v průběhu letošního roku, kdy bude náročná, protože logicky Špalíček je památkově chráněný, ale na druhou stranu ze Špalíčku zůstaly historicky zachovány pouze obvodové zdi. Vnitřní dispozice je kompletně železobetonová a pochází z počátku 60 let. Nosnost je obrovská. Nároky památkářů tak logicky nemohou být velké, jako kdyby interiéry byly původní,“ přiblížil Jalovec.

Prohlídky dotčených domů ve Špalíčku sice končí, ale jiné exkurze po zajímavých místech Chebu budou pokračovat.

„V minulém roce jsme dělali Den otevřených dveří na chebské radnici a letos na podzim v tom hodláme pokračovat. Já už jsem sliboval, že v rámci Dní ukážeme i krovy, které jsou na radnici v naprosto fantastickém stavu,“ dodal starosta.

Chebské krovy je nový fenomén, který se svou unikátností řadí mezi rarity v evropském měřítku. Nejstarší z dochovaných krovů pochází ze 14. století. Skvěle uchované krovy jsou ale cenné především jako soubor několika historických epoch a řemeslného fortelu. Prohlídky krovu budou pokračovat i březnu a je možné se na ně objednat na adrese Nadačního fondu Historický Cheb http://historickycheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy