Cheb: Kronikář pan Turek převzal ocenění města (TV Západ)

Chebský výtvarník a kronikář pan Jindřich Josef Turek získal v závěru loňského roku již počtvrté ocenění za nejkrásnější kroniku Karlovarského kraje. Cenu, která se uděluje jednou za dva roky, získal pan Turek potřetí v řadě a doplnil si již tak bohatou sbírku cen za unikátně zpracované dílo.

dezinfekce

Mezi nimi je i dvojnásobné absolutorium v rámci celé České republiky. 

V polovině ledna pak vedení města v čele se starostou Janem Vrbou ocenilo práci chebského kronikáře šekem na 10 tisíc korun. Pro něj si spolu s originálem zatím posledního dílu chebské kroniky přišel pan Turek na městský úřad osobně. Ukázal nejen své dílo, ale také pohovořil o způsobu, jakým unikátní dokument doby zpracovává. Vzhledem k tomu, že v osobě chebského kronikáře se spojuje forma i obsah, která budí zájem, domluvili jsme si návštěvu ateliéru. Zde byl natočen nejen bilanční hodinový rozhovor, ale také řada záběrů na technické detaily a ukázky díla. 

"Od roku 1993 do roku 2007 jsem pracoval už v té době naplno na kronice a pořád jsem neměl zpětnou vazbu, jestli vůbec tu kroniku píšu tak, jak jí píšu, jestli jí vedu správně. V tom roce 2007 jsem byl poprvé ohodnocen. Ta kronika získala první místo. V tu chvíli jsme si uvědomil, že ta cesta, kterou jsem nastoupil, je asi správná," uvedl mimo jiné kronikář Jindřich Josef Turek v rozhovoru na naší televizi. 

Během interview se pan Turek vyjádřil k řadě otázek. Například proč a kdy se začal věnovat psaní kroniky, jaký je styl práce kronikáře, či jakou technikou knihu zpracovává, ale i jaké má další koníčky nebo co se psalo do kroniky během dvou let pandemie covidu. Zmínil také historku ze své návštěvy kaligrafického sněmu v Německu, či jaké jsou jeho oblíbená místa a odkud čerpá inspiraci. 

Celý rozhovor najdete v následujícím týdnu na našem youtube profilu www.youtube.com/regionzapad.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy