Cheb: Kde udělali blaničtí soudruzi chybu? (TV Západ)

Komponovaný pořad s názvem „Kde udělali blaničtí soudruzi chybu?“ představili veřejnosti v rámci oslav 30. výročí sametové revoluce studenti chebského gymnázia. Slušně zaplněná aula shlédla 90 minut trvající svěží přehlídku našich nedávných dějin.

dezinfekce

„Hlavní myšlenkou bylo připomenout si události před 30 lety. Vznikalo to od letošních prázdnin, protože o prázdninách jsem dala dohromady koncept – scénář, který víceméně vyšel, a od září jsme začali studovat. Výuka dějepisu se dělá tím způsobem, že jsme trénovali sametovou revoluci a od února 1948 do roku 1989 události,“ popsala učitelka dějepisu Lenka Těžká.

Patroni českého státu, Anežka Česká v podání Réky Šuby a Svatý Václav Petra Halbicha provedli diváky osudovými okamžiky minulého století. Tedy to, co se stalo před 80, 50 a 30 lety. Pozvali si na pomoc protagonisty tehdejších událostí. Například sládka z Audience, kterého ztvárnil Ondřej Toman a především prvního polistopadového prezidenta Václava Havla jehož role se zhostil Jakub Lochman.

Ukázky fiktivních proslovů bývalých prezidentů, ale i manželky jednoho z nich - Marty Gotwaldové připomněly dobovou realitu. Aulou zazněla i píseň Karla Kryla „Bratříčku zavírej vrátka“. 

Dlouhotrvající potlesk na závěr svědčil o tom, že se návštěvníkům představení velmi líbilo i přes svou značnou délku. 

„Já jsem moc rád, že se gymnázium zapojilo do rámce oslav 30. výročí sametové revoluce, protože jsem k tomu studenty i sám vyzýval. Toto představení bylo krásné tím, že spojovalo vzdělávací část a spoustu informací, které zvláště pro děti mohly být nové, i se spoustou humoru a neotřelého pohledu, videoprojekcemi, atd. Jsem moc rád, že jsem představení mohl vidět. Samozřejmě mě těší, že jsem se touto formou mohl vrátit na gymnázium, kde jsem 23 let působil, a vidět své studenty a kolegy, kteří se na přípravě podíleli,“ uvedl po představení starosta Chebu Antonín Jalovec.

Třídenní oslavy k listopadovým událostem před 30 lety zahrnovaly také koncerty, divadelní představení, setkání představitelů měst i průvod světel. Program uzavřel slavnostní koncert Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně  s názvem Rock in Symphony. Zazněly slavné rockové hity od skupin jako Led Zeppelin, Queen, Metallica, i českých Blue Effect. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy