Cheb: Jedenácté Valdštejnské slavnosti trvaly dva dny (TV Západ)

Letošní, jedenácté, Valdštejnské slavnosti v Chebu se uskutečnily poslední pátek a sobotu v srpnu. A protože jsme byli s kamerou u všeho podstatného, připravili jsme pro vás mimořádně dlouhý průřez touto nejen obrazově pestrou akcí do dnešních zpráv.

dezinfekce

Ještě před veřejným zahájením akce proběhlo slavnostní přijetí hostů z celé republiky i zahraničí v prostorách radnice. Historii tohoto svátku generalissima Albrechta Václava Eusebia přiblížil v krátkém úvodu starosta města Chebu.

„Vítám vás ve městě, které zrodilo Valdštejnské slavnosti, protože Valdštejnské slavnosti v Chebu se poprvé konaly v roce 1908, následně v roce 1909, 1911 a poté s různými přestávkami až do 2. světové války. Toto město Valdštejnské slavnosti zrodilo, aby je následně pohřbilo, reinkarnovalo, trochu na ně pozapomnělo a znovu revitalizovalo. Jsem rád, že jste přijeli právě v době, kdy se Valdštejnské slavnosti v Chebu zmáhají a znovu nabírají sílu,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec.

Slavnosti v Chebu organizuje Kulturní centrum Svoboda a jeho pracovníci se netají inspirací podobnými akcemi ve Frýdlantu a Jičíně. Po přípitku na zdar slavností se vydali účastníci na náměstí, kde se k nim připojili zástupci Karlovarského kraje v čele s hejtmankou, aby přivítali průvod s Albrechtem a jeho družinou.

„Vévoda meklenburský, římský kníže, vrchní velitel císařského vojska Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna,“ přivítal vévodu Jindřich Skopec v roli Zikmunda Wanna. 

Své zdravice pak přednesli starostové Jičína a Frýdlantu. A v roli purkmistra chebského si pak postěžoval a závazek bezpečí pro měšťany u Albrechta zajistil starosta současný.

„Vévodo, můžete nám tento příslib dát, že vojsko vaše po dobu přítomnosti v Chebu pořádek ochrání a všechen zlořád potrestá?“ dotázal se purkmistr Jalovec.

 „Abych pravdu řekl, nejsem si tak zcela jist, jestli do vašich kompetencí mohu tak zasahovati,“ opáčil Valdštejn.

„Vévodo, já předávám vám veškerou moc nad tímto městem, pokud tento příslib naplníte,“ nabídl Jalovec. 

„Dobrá, dohodnuto – dodnes, zítra, ale pak těch zbylých 363 dní je to na vás,“ připomněl Valdštejn. 

A poté se již otevřely pomyslné sýpky a sklepy města s dary pro vévodu. A také jeho dvousetkilovou bustu vytvořenou z ledu. Vévoda s družinou si pak prohlédl dobovou tržnici s desítkami stánků a ochutnal také speciálně uvařené pivo s jeho jménem.

O doprovodný program se postarali členové Skupiny Scénického Šermu Rectus Cheb, která působí již 30 let. A také žáci tanečního oddělení ZUŠ Cheb a herci Západočeského divadla v Chebu. 

Pod pódiem potom došlo k přestavbě a na ploše vznikla aréna pro rytířské souboje na koních. 

Od 20 hodin se představila hudební skupina BraAgas s převážně ženským obsazením. Kapela hraje lidovou hudbu z nejrůznějších koutů Evropy již 12 let. Na svém kontě má kapela 6 vydaných alb a cenu Anděl v oblasti world music. 

Program pokračoval od půl deváté pod názvem Krčma ožívá, kde se představily taneční skupina Equet a hudební skupina Sempre Salve.

Závěr prvního dne Valdštejnských slavností patřil tanečně akrobatické ohňové show s názvem Shamaniac v podání skupiny Blackout paradox. 

V sobotu se program kromě náměstí Krále Jiřího rozšířil i na chebský hrad a Krajinku pod hradem. Na náměstí pokračoval dobový jarmark a k vidění byla i středověká vesnička s uměleckořemeslnými vystoupeními. Návštěvníci si tak mohli přiblížit tradiční tkalcovské techniky a předení, práci se dřevem, parohovinou a s kostí. Svůj um představil kovář i ranhojič. Zájem byl také o nástroje ze středověku i z období třicetileté války, hráčské doupě, či ukázky dobového vaření a pečení.

Na hradě rozbili své vojenské ležení žoldnéři vévody Frýdlantského. V unikátní románsko - gotické kapli sv. Erharda a Uršuly došlo také na setkání s chebským kronikářem Jindřichem Josefem Turkem nad oceňovanou Kronikou města Chebu. 

V románském paláci pak ztvárnili konec posledních věrných Albrechta z Valdštejna herci ZDCH a šermíři skupiny Rectus. 

Mezitím se na chebském náměstí představily děti z dramatického oddělení, kytarového a flétnového souboru ZUŠ Cheb v pohádkových příbězích Šípková Růženka, Mette a mluvící kámen.  

Lidové písně a tance nejzápadnější části Čech přivezl do Chebu Soubor písní a tanců Dyleň Karlovy Vary.

Městem prošel vévodův průvod, aby předznamenal dobývání chebských šancí armádou. 

O hudební produkci se v závěru Valdštejnských slavností postarala kapela Queen revival Princess. Její členové odehráli od vzniku v roce 1997 více než 1150 vystoupení. V roce 2004 získala kapela v Polsku 1. místo na evropském "Festiwalu Cowerów Tama 2004" a Cenu publika mezi kapelami s mezinárodní účastí. V polském městě Plock roku 2007 Princess vystoupili i před britskou legendou hard rocku, skupinou Uriah Heep.

Tečkou za Valdštejnskými slavnostmi roku 2019 byl ohňostroj odpálený z šancí chebského hradu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy