Cheb: Financování systému podpory aktivit se mění (TV Západ)

Systém podpory aktivit, jehož prostřednictvím město Cheb již dvě dekády finančně přispívá na činnost i akce nejrůznějších spolků, organizací či sportovních klubů, se dočkal zásadních změn. Většina úprav se přitom týká oblasti sportu, do které směřuje zdaleka nejvíce prostředků.

dezinfekce

"Vyvrcholila tři roky připravovaná reforma financování sportu ve městě. Ona odstartovala už více než před rokem změnou majetkoprávních vztahů ke sportovištím, kdy všechna sportoviště jsou buďto přímo městská nebo je mají kluby ve výpůjčce a neplatí za ně žádné nájmy. V případě financování jsme v průběhu loňského roku připravili čtyři dotační programy v oblasti sportu, které jsou určeny jedna na krytí jednorázových akcí, jednak na reprezentaci v těch špičkových soutěžích, jedna na sportování mládeže a na sportování dospělých. Celkově je na ně alokováno přes 14 milionů korun, což je vyšší částka, než byla v uplynulých letech, protože chceme eliminovat různé žádosti o nesystémové individuální dotace, které pak v průběhu roku přicházely," popsal starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Hlavní směr pro připravené změny byl jednoduchý a účelný – pomoci se klubům soustředit především na samotný sport a zajistit větší zapojení dětí. 

"Doposud byly kluby motivovány k tomu, aby byly hlavně správci a údržbáři svých sportovišť, což znamená, aby s nimi měly co největší náklady a co nejmenší příjmy z nich plynoucí a ten rozdíl pak mohly požadovat po městě. Nyní je nám celkem jedno jakým způsobem si kluby zajistí údržbu a správu sportoviště, zda jej budou provádět sami nebo si na to poptají nějakou firmu. A prioritou pro nás je, aby co nejvíce podporovaly sportování mládeže a účastnily se s dětmi soutěží. To je bonifikováno nejvíce z hlediska finančního. Druhou věcí je, že pokud sportují dospělí, tak pak město přispívá pouze v případě, že hrají nějakou soutěž a nechodí si jen tak zasportovat jen tak pro legraci nebo aby dostali chuť na pivo," dodal Jalovec. 

Výrazně se zvyšuje podpora mládeže. Na tento program financování sportu jde 7,5 z celkových 14,5 milionů. Rada města také podpořila dotace na některé  jednorázové sportovní akce – 500 tisíc pro turnaj O štít města Chebu, 200 pro Světový pohár spřežení, 180 na Velkou cenu Chebu v atletice a 150 tisíc na mistrovství ČR v atletice družstev. Celkem má být podpořeno 42 akcí v objemu skoro 1,9 mil. Kč. Dále by měli dostat podporu druholigoví hokejisté – 1,5 milionu, extraligoví stolní tenisté (750 tis. Kč) i účast v extralize smíšených družstev v minigolfu se 100 tis. korunami. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy