Cheb: Festival FIJO nabídl i unikátní Bicycle showband (TV Západ)

Po dlouhých 4 letech se Cheb dočkal oblíbeného mezinárodního festivalu dechové hudby FIJO. Akce, která se koná od roku 1970 každý sudý rok, se v kvůli koronavirovým opatřením nemohla uskutečnit v roce 2020.

dezinfekce

Před zahajovacím ceremoniálem v pátek 1. července od 16 hodin se postupně představily jednotlivé orchestr, přičemž obdiv si vysloužil především celosvětové známý nizozemský Bicycle showband Crescendo z Opende. Ten letos slaví stoleté výročí založení a jeho prezentace připravila návštěvníkům nezapomenutelný zážitek.

Nejen hudební, ale i společenskou stránku tradičního bienále ocenil ve své zdravici i starosta Chebu Antonín Jalovec, který glosoval v Chebu tradičně vrtkavé a mnohdy pošmourné počasí.

"A FIJO je takový fenomén, že to aspoň na ty tři dny, jednou za dva roky, dokáže zlomit. A kapely, orchestry a mažoretky to svou dravostí, optimismem, drajvem dokáží do toho města dostat obrovskou energii, která proudí ulicemi a přelévá se i do diváků, kteří se toho  na první pohled neúčastní, ale stávají se účastníky toho všeho. A za to já jsem FIJO nesmírně vděčný. Už včera to bylo vidět, kdy tady na náměstí spousta lidí tancovala, smála se a měla radost. A já doufám, že to bude pokračovat i v příštích dnech. Takže přeji letošnímu FIJO, aby znovu rozdával radost, a aby jí rozdával mnoho dalších ročníků a nám všem, aby v nás trošku té radosti a optimismu zůstalo i dlouho potom, co letošní ročník FIJO skončí. Děkuji vám," popřál všem starosta Jalovec.

Sedmičce zahraničních a pětici domácích orchestrů popřál úspěch také prezident festivalu. 

"Vážení diváci, přeji vám krásné odpoledne. Snad bude bez deště. Ahoj muzikanti, ahoj tanečnice. Welcome. Vítám všechny. Přeji vám, abyste podali ty nejkrásnější výkony. Abyste si odvezli z tohoto festivalu ty nejkrásnější vzpomínky. A hlavně bych chtěl poděkovat také těm, kteří tento festival připravili. Ať žije FIJO 2022," oslovil náměstí Vladimír Havlíček. 

Zaplněné náměstí pozdravil i ředitel Západočeského divadla Jan Svoboda. Došlo také k ocenění Jiřího Nýdra, který od založení až do roku 2018 působil jako člen pořadatelského týmu. Kytici a poděkování obdržel také Alexander Žibrita, který se na festivalu vždy věnoval maďarským účastníkům. A ti mu také rovnou zahráli.

Z mobilního stupínku pak kapelník chebského Městského dechového orchestru Jiří Smitek oddirigoval všech 12 orchestrů při společném hraní "hymny" festivalu, skladby Jindřicha Pravečka Prapory zavlajte. 

Během tří hlavním festivalových dní se pak představily jednotlivé orchestry. Mezi nimi nechyběl i tradiční účastník z Nové Dubnice, města, které se nově stalo partnerským pro Cheb. Sobotní průvod městem pak sledovaly tisíce lidí nejen na ulici, ale i z oken domů. 

Profily zúčastněných orchestrů a rozcestník pro další zajímavosti, fotografie a záznamy z této mimořádné akce najdete na speciálních stránkách festivalu na adrese www.fijo.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy