Cheb: Denní stacionář v Dlouhé zahájil činnost (TV Západ)

V pondělí 3. ledna proběhlo v Chebu slavnostní zahájení provozu denního stacionáře v Dlouhé ulici č. 14. Zařízení, které je určeno osobám od 27 let věku výše s chronickým nebo mentálním, či případně kombinovaným postižením a navazuje na činnost Denního stacionáře Mája, jež se věnuje dětem.

dezinfekce

Služba v nově rekonstruovaných prostorách pomáhá lidem s péčí o rodinné příslušníky, v podstatě funguje jako školka pro postižené dospělé. 

"Náklady byly relativně vysoké, vyšplhaly se až někam k sedmi až osmi milionům korun. Součástí ale byla celková úprava vnitřních prostor. My navíc v tomto domě plánujeme rekonstrukci bytů ve vyšších patrech, takže i toto byl takový základ pro provedení celkové rekonstrukce. Podařilo se, ve spolupráci z poloviny vlastněnou firmou TEREA, vyřešit i napojení na centrální zásobování teplem, takže objekt je dnes vytápěn dálkově. A za těch necelých osm milionů korun se podařilo tyto prostory adaptovat," přiblížil finanční stránku rekonstrukce starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Zařízení provozuje příspěvková organizace města Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb hned vedle sousedního objektu Klubu seniorů a bytů pro starší občany. V jarních měsících dojde ještě k úpravám menšího venkovního prostoru, který klienti i pracovníci stacionáře využijí především za pěkného počasí. Bezbariérový přístup je jak z ulice, tak i ze dvora. 

O klienty budou pečovat tři sociální pracovnice. Na příchozí čeká nejen aktivizační cvičení, ale odpočinkové místnosti a další moderní vybavení.

"Jsou zde pořízená super kvalitní křesla, polohovací. Máme to vyzkoušené. To křeslo si až lehne s člověkem, nohy jdou nahoru, ale zároveň naklápí dopředu, takže i ten výstup člověka, pokud bude mít handicap, zdravotní, je mnohem jednoduší," popsala ředitelka SZSS Cheb Petra Tomková. 

Služba je zpoplatněná, rodina může využít příspěvek na péči. 

"Úhrada je počítaná podle hodin a také podle stupně závislosti, protože klient se čtvrtým stupněm vyžaduje složitější péči, takže ceník je nastaven podle stupňů. Když řeknu – celková cena, kdyby tady byl 8 hodin, včetně plné stravy, tak nám vyjde okolo 6,5 tisíce korun. 

Stacionář funguje v pracovní dny a má kapacitu 10 osob. Bližší informace najdete nawebových stránkách služby www.szss-cheb.cz nebo je možné zavolat přímo do zařízení na telefon 773 506 326.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy