Cheb: Chebský hrad je cílem turistů i návštěvníků města

Na konci října byla ukončena v pořadí již jedenáctá hlavní návštěvní sezóna Chebského hradu. Naše štaufská falc v letošním roce zaznamenala další nárůst návštěvnosti a překonala v tomto ohledu ty dosud nejlepší předcovidové roky 2016 - 2019.

dezinfekce

Po nelehkých letech 2020 a 2021, v nichž byl hrad zpřístupněn vždy pouze velmi omezeně, jsme letos mohli příchozím konečně hradní bránu otevřít od dubna do října, to znamená na celou sezónu. Chebský hrad tak do konce roku navštíví více jak 56 000 turistů. A zatímco drtivá většina státních hradů a zámků zaznamenává v posledních letech trvalý pokles zájmu turistů, v případě našeho hradu tomu tak není. Doufejme, že tento pozitivní trend se udrží i do budoucna. Je to způsobeno i mimořádně vstřícným vstupným, které nabízíme.

Na podzim letošního roku byl dokončen i rozsáhlý mnohaletý projekt nazvaný „Obnova Chebského hradu“. Projektová žádost o finanční podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) byla zpracována v roce 2017. Celková částka k financování projektu přesahovala v době podání žádosti sumu 33 milionů korun (85% poskytnul dotační fond, 5% představovala dotace ze státního rozpočtu ČR, 10 % činil vlastní podíl žadatele).

Vlastní realizace projektu probíhala v letech 2018–2022 ve třech na sebe navazujících fázích. V první fázi (2018 - 2019) byla kompletně rekonstruována vnější cihelná plenta barokního opevnění JV kasemat v úseku od hradního paláce až po vstupní bránu do hradu a rovněž část cihelného líce JZ bastionu v areálu tzv. Krajinky.

V průběhu druhé fáze (2020) byla nad JZ kasematy vztyčena nová střecha z pálených keramických tašek.

Třetí fáze (2021 - 2022) pak celý projekt završila zastřešením JV kasemat a JV bastionu. Interiéry tohoto bastionu prošly úplnou revitalizací, díky čemuž zde vznikla reprezentativní výstavní síň, jež bude od počátku sezóny 2023 zpřístupněna i se zbrusu novou expozicí návštěvníkům.

Zdroj: město Cheb



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy